Gurkemeje som kosttilskud og hvad det kan gøre for dig

Artiklen indeholder: Biotilgængelighed, Hvad viser forskningen om effekten?, Hvem har gavn af gurkemeje?, Konklusion, sådan skal du tage kosttilskuddet, Referencer og kilder

 Gurkemeje har i over 1000 år været en del af den traditionelle indiske naturmedicin tradition ayurveda og har vundet indpas som kosttilskud og i madlavningen i hele verden. Urter, der har været brugt i folkemedicin følges ofte af mange og forskelligartede påstande om hvad de kan. Spørgsmålet er, hvad er evidensen bag gurkemejes sundhedseffekter?  

Gurkemeje er en rod i ingefærfamilien. Den kan kendes på den kraftige orange farve. Det er først og fremmest stoffet curcumin, der giver gurkemeje den gule farve og som gør det interessant som både fødevare og kosttilskud. Laboratorieundersøgelser og forsøg på dyr viser at stoffet virker som antioxidant, er anti-inflammatorisk og har små, men målbare, positive effekter på en lang række sygdomme og biomarkører. Det vi skal se nærmere på er derfor hvilke effekter stoffet har for mennesker og hvem der kan få noget ud af tage kosttilskuddet.

Biotilgængelighed

Når vi beskæftiger os med de positive effekter af stoffer i kost og kosttilskud er det vigtigt at holde os for øje at det kun er den del af kosttilskuddet vi rent faktisk optager via tarmen, der kan virke på hele kroppen.

Curcumin optages ikke særligt effektivt i tarmen. Man siger derfor at det har en lav biotilgængelighed. Det vil kræve urealistisk store indtag at skulle få øget niveauerne af det i blodet. Dette problem kan omgås på flere måder.

Biotilgængelighed er defineret som den del af et stof eller kosttilskud, som bliver absorberet i systemet og får mulighed for at have en aktiv effekt

Den letteste måde er at indtage det sammen med piperin. Piperin er det stærke stof i sort peber og man mener det øger optagelsen af andre stoffer ved at gøre tarmen lidt mere “utæt” (1).  En større mængde (adskillige gram) sort peber kan sandsynligvis  have den samme effekt. Den hyppigst forekommende kommercielt tilgængelige form af piperin kaldes Bioperin.

Der findes også en række andre curcumin produkter, der er modificeret så biotilgængeligheden er højere. Det er i form af curcumin nanopartikler (Theracurcumin), Curcumin phytosomer (kaldet Meriva) eller vandopløselig curcumin (curcumin klistret på med polyvinyl pyrollidon) (2). De findes alle som kommercielt tilgængelige (og rimeligt dyre) curcuminprodukter.

Indholdet af curcumin i gurkemeje er ikke særlig stort, ca. 3% af den totale vægt. Det meste af forskningen er foretaget med curcumin som ekstrakt i forholdsvis store mængder (fra ca. 1 g pr. dag).

Den mest realistiske måde få et udbytte af de positive effekter ved curcumin er derfor  gennem et kosttilskud – ellers ville man skulle indtage meget store mængder gurkemeje (3).

Hvad viser forskningen om de positive effekter af gurkemeje?

Curcumin er et sjovt stof, som lader til at påvirke mange aspekter af vores fysiologi. Der er evidens for effekter på sukkersyge, kræftsygdomme, gigtsygdomme og som generelt antiinflammatorisk og smertestillende stof (4).

Inflammation & smerte

Forskning viser således at curcumin har en synlig effekt på inflammation, blandt andet ved at hæmme enzymet COX, på samme måde som stoffet Ibuprofen vi kender fra hovedpinepiller. Inflammation er forbundet med mange sygdomrisici, som hjertekarsygdomme, kræft, alzheimers mm. Curcumin kan derfor potentielt have positive forebyggende  egenskaber i forbindelse med disse.

De bedst dokumenterede effekter er i forbindelse  med gigtsygdomme og særligt leddegigt (rheumatoid arthritis). Det skyldes at disse sygdomme er præget af smerter relateret til inflammation i leddene.

Gigt er inflammation i leddene og forskningen viser at curcumin i visse tilfælde er mere effektiv en anti-inflammatoriske præparater  (5), og at stoffet har positive effekter i forhold til forskellige symptomer forbundet med gigt, herunder smerte (6).

Kræft

Flere studier har også undersøgt brugen af curcumin, som ekstra behandling i forbindelse med kræftsygdomme. Flere af disse studier har vist sløvet progression af kræft eller mindre bivirkninger fra kemoterapi (7).

Metaboliske sygdomme

Curcumin har også vist sig at have gunstige effekter på sukkersyge (diabetes) og en del af følgesygdommene bagefter. Det skyldes efter alt at dømme ikke at det sænker blodsukkeret, som normalt er målet for antidiabetisk behandling, men fordi det påvirker den inflammation forhøjet blodsukker giver og som samtidig med gør det sværere for kroppen at håndtere blodsukkeret selv (8).

Neurodegenerative sygdomme

På samme måde har curcumin også vist sig at være godt for hjernen. Både på hjernens tilstand og på progressionen af sygdomme i hjernen. Således er det vist at det kan mildne depression og angst mere end placebo.

Derudover har flere studier vist at supplering med curcumin sløver progressionen af demens i Alzheimers sygdom (9). Begge denne type effekter kan forklares ved curcumins antiinflammatoriske effekt, samt at det øger niveauet af det neuroprotektive hormon BDNF

Hvem har gavn af gurkemeje?

Forskningen viser, at især personer, der lider af leddegigt kan have gavn af produktet. Dem, der primært kan have gavn af at supplere med curcumin som kosttilskud, er derfor folk, der lider af gigt. For dem kan stoffet have en tydelig mærkbar effekt på symptomerne.

Konklusion – sådan skal du bruge det

Gurkemejeroden indholder så lidt curcumin, at roden i sig selv ikke er nok til at vi opnå en effekt ved at spise det i kosten, med mindre man spiser virkelig meget gurkemeje (3).
Skal curcumin have en effekt, skal det tages som et kosttilskud, der indeholder et stof, der øger optaget i kroppen.
Skal du tage curcumin for at det har en effekt skal du tage 80 – 500mg per dag (under forudsætning af at det er i en form hvor biotilgængeligheden er forbedret).

Referencer og kilder

1. Shoba G et al. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998;64(4):353–356.

2. Belcaro G et al. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. 2010;52(2 Suppl 1):55–62.

3. Tayyem RF, Heath DD, Al-Delaimy WK, Rock CL. Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutr. Cancer 2006;55(2):126–131.

4. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health [Internet]. Foods 2017;6(10). doi:10.3390/foods6100092

5. Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J. Med. Food 2016;19(8):717–729.

6. Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern. Med. Rev. 2009;14(2):141–153.

7. Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013;15(1):195–218.

8. Zhang D-W, Fu M, Gao S-H, Liu J-L. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid. Based. Complement. Alternat. Med. 2013;2013:636053.

9. Brondino N et al. Curcumin as a therapeutic agent in dementia: a mini systematic review of human studies. ScientificWorldJournal 2014;2014:174282.

21 Comments

 1. Jens den 17. januar 2019 kl. 6:11

  Tak for info. Spiser gurkemeje heh.

 2. Nicolai den 29. maj 2019 kl. 18:11

  Hej Anders. Jeg bruger cirka 5 gram gurkemeje i min smoothie hver dag. Er det en for lille mængde i forhold til at have nogen sundhedsgavnlige effekter, så jeg lige så godt kan droppe at putte det i?

  • Anders Nedergaard den 16. august 2019 kl. 10:06

   Hej Nicolai.
   Mjae, det er det nok. Ihvertfald hvis du vil have det fra tarmen
   Du skal næsten indatge det sammen med piperin, hvor dosen er 500 mg crcumin og 20 mg piperin 3 gange om dagen. Ellers skal du have fat i nogle afde versioner af det hvor man har øget biotilgængelig, f.eks. meriva eller BCM-95.

   Anders

 3. Jakob den 2. juni 2019 kl. 10:42

  Hej Anders. Rigtig god artikel. Kan du anbefale nogle specifikke curcumin tilskud?
  Jeg kan sagtens selv finde nogle, men er i tvivl om det der med biotilgængeligheden.

  • Anders Nedergaard den 16. august 2019 kl. 10:07

   mjøae, du skal nok have fat i noget hvor der er piperin i, eller hvor det er solubiliseret med noget, der øger biotilgængeligheden, som BCM-95 eller Meriva. Men jeg vil nødigt anbefale specifikke tilskud her.

   Andersr

 4. Stina den 9. januar 2020 kl. 5:22

  Hej Anders
  Jeg tager i oktober november et kosttilskud med gurkemeje der hedder Ledflex. To stk hver morgen pga ømme led ved træning.
  Jeg bliver mere og mere dårlig. Meget mere ømme led. Følelsen af hævelse af hænder og fødder. Træthed. Hjertebanken. Puls i kroppen. Svært ved at trække vejret. Et pres øverst ved maven. Kraftig hovedpine. Kvalme.
  Jeg bliver indlagt og undersøgt.
  Jeg fejler intet. Er sund.

  Jeg stopper med kosttilskud. Får det lidt bedre men nu efter to måneder har jeg stadig hovedpine. Pres øverst ved maven. Ikke på toppen.

  Vi tror jeg har fået gurkemejeforgiftning.
  Hvad tænker du?

  Mvh. Stina

  • Anders Nedergaard den 9. januar 2020 kl. 12:29

   Hej Stina
   Nu har jeg aldrig hørt om gurkemeje forgiftning, men jeg ved at der desværre har været mange problemer med forurening af kosttilskud, særligt ovre i urteafdelingen, så hvis det endeligt har noget at gøre med tilskuddet er det nok mere sandsynligt at det er sådan noget der har været på spil. Desværre er symptomerne ret uspecifikke og kan være relateret til mange ting, eller endnu værre ingenting, hvor man ville kalde det en funktionel lidelse. Men det er vigtigt at huske på at bare fordi man ikke kan finde ud af hvad der er galt er det ikke det samme som at man er rask. Det ER bare ikke alt man kan komme med en god forklaring på og desværre er de her uspecifikke symptomer bare mere og mere almindelige. Der er ikke så meget andet for end at blive ved med at gøre de gode ting, e.g. sove nok, spise frugt, grønt og fisk og være fysisk aktiv og så blive så godt udredt som muligt, hvis der er symptomer. Og måske også ikke at stille sig tilfreds med alle svar.
   Anders

 5. Lene Due-Hansen den 2. september 2020 kl. 8:59

  Hej Anders jeg har rigtig mange smerter forårsaget af slidgigt i ryg – knæ – hænder kombineret med fibromyalgi. Tror du, jeg ville have glæde af Cucurmin?
  Mange hilsener Lene

  • Anders Nedergaard den 4. september 2020 kl. 14:12

   Hej Lene
   Det ændrer nok ikke sygdommens gang, men det kan måske lindre symptomerne lidt. Det skader ihvertfald ikke.
   Anders

 6. Kristian den 19. december 2020 kl. 14:08

  Hej Anders

  Kan du sige noget ift. hvilke kosttilskud der generelt kan give mening at tage? Der er så mange forskellige betragtninger eksempelvis ift. multivitaminer, fiskeolie og mælkesyrebakterier. Så spørgsmålet går nok på, hvilke kosttilskud vil du selv tage ift. at optimere/understøtte helbredet? Og hvis man endelig skal smide penge efter noget, hvad er det så bredest evidens for? På forhånd tak.

  • Anders Nedergaard den 26. januar 2021 kl. 8:55

   Hej Kristian. Jeg vil jo sige at det er meget få ting der generelt giver mening og resten bør være noget der individualiseres. D vitamin i vinterhalvåret vil jeg sige hører til i førstnævnte kategori, mens sådan noget som fiskeolie, gurkemeje, burde vurderes på baggrund af om man har forhøjede triglycerider, eller problemer med erkendte inflammationstilstande (som i målt på en objektiv markør og ikke bare noget man “synes), henholdsvis. BAre eksempler.
   Anders

 7. Line den 8. februar 2021 kl. 22:17

  Hej Anders
  Jeg har lige et afklarende spørgsmål. Du skriver i teksten:
  Skal du tage curcumin for at det har en effekt skal du tage 80 – 500mg per dag (under forudsætning af at det er i en form hvor biotilgængeligheden er forbedret).

  Og i en kommentaren svarer du:
  Du skal næsten indatge det sammen med piperin, hvor dosen er 500 mg crcumin og 20 mg piperin 3 gange om dagen.

  Gurkemejerodens indhold af curcumin er jo lav. En kapsel kan eksempelvis være 490 mg gurkemeje (14,5 mg curcumin)

  Så når du skriver 500mg curcumin – mener du så faktisk gurkemeje rod?
  På forhånd tak
  Line

  • Anders Nedergaard den 18. februar 2021 kl. 10:05

   nej, jeg mener mængden af curcumin. Der skal ret meget gurkemeje til, det er helt rigtigt ;o)

   Anders

 8. Gunvor den 26. februar 2021 kl. 19:14

  Jeg er også sikker på at gurkemeje har gode virkninger, men pas på hvilket kosttilskud I vælger. Indholdet af piperin kan give forgiftning, hvis det er for højt.
  Piperin gør det lettere for kroppen at optage de gavnlige stoffer, men desværre også andre stoffer. Så det skal bruges med måde.
  Fødevarestyrelsen tilbagekalder i øjeblikket forskellige kosttilskud hvor piperin-indholdet er alt for højt (bl.a. et gurkemeje-produkt). Grænseværdien for acceptabelt (ufarligt) indtag er sat til 2,5 mg piperin per dag (samlet indtag). Hvis man får for meget piperin kan man bl.a. risikere forhøjet kolesteroltal.

  LINK til fødevarestyrelsens tilbagekaldelse:
  https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Tilbagekaldte%20f%C3%B8devarer%202021/Kosttilskud-med-for-h%C3%B8je-m%C3%A6ngder-Piperin.aspx

  Forskning bag anbefalingen ligger her:
  https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Team%20N%C3%A6ringsstoffer/Negative%20risikovurderinger/Risikovurdering%20piperin%202019%202,5%20mg.pdf

  • Anders Nedergaard den 3. marts 2021 kl. 9:26

   Hej Gunvor. Tak for kommentaren.
   Du har naturligvis ret i man også kan få for meget af den slags stoffer der i kosttilskudssammenhænge ofte betragtes som følgestoffer ;o)
   Anders

 9. Aksel Sørensen den 15. november 2021 kl. 17:51

  Hej. Kan jeg bruge krydderiet gurkemeje og almindelig stødt sort peber. Begge dele som krydderi man køber til madlavning?

  • Anders Nedergaard den 21. april 2022 kl. 9:49

   Det kan man godt, men den biologiske tilgængelighed af curcumin fra gurkemeje er ret lav og kun 3% af det er curcumin, så der skal indtages en del. og det er cirka et haævt gram sort peber der skal til at øge optageligheden, men det er altså omdebatteret om effekten af sort peber virkeligt holder vand, da studierne nu peger i forskellige retninger.
   anders

 10. Alexander den 22. januar 2023 kl. 14:54

  Jeg tog blot et tilskud i en måned. Jeg har siden da været svimmel (10 måneder). Produktet taget er fra weight world (med ingefær og piperin, udover curcumin) og har givet mig en række symptomer efter.
  Jeg havde corona lige inden så ved selvfølgelig ikke om det kan have en sammenhæng.

  Når jeg tager det nu, bliver jeg endnu mere svimmel end jeg er til daglig (som nu er kronisk), og får ekstreme hedeture. Jeg tog mindre end den anbefalede dosis, og kan slet ikke forestille mig hvad der ville ske hvis jeg tog det anbefalede eller mere.

  Jeg har været til læge mere end 10 gange siden Marts 2022 (hvor symptomerne startede) og der kan intet findes. Organerne er fine osv.
  Tør af gode grunde ikke prøve gurkemeje tilskud fra andre steder, og da jeg har skrevet den ENESTE negative anmeldelse af produktet, antager jeg, at jeg er den eneste der får disse mærkelige bivirkninger af det. Produktet virkede dog op til suværent. Jeg havde det meget godt i måneden på til, og fra den ene dag til den anden blev det vendt på hovedet…

  • Anders Nedergaard den 6. juni 2023 kl. 10:41

   Fuck, det lyder vildt. Der er formentlig enten tale om en genetisk betinget modtagelighed eller et forgiftningssyndrom. Der er mange kosttilskud med alt for høje niveauer af tungmetaller. Men jeg synes du skulle melde din oplevelse til fødevarestyrelsen bare for en sikkerheds skyld.
   Anders

 11. Trine den 11. april 2024 kl. 0:27

  Hej
  Må man åbne kapslerne og drysse indholdet i mad?

  • andersnedergaard den 15. april 2024 kl. 11:23

   Det må man gerne, ja.
   Anders

Efterlad en kommentar