Bukkehornsfrø som kosttilskud: sexlyst, blodsukker og mælkeproduktion

Artiklen indeholder:  Hvorfor virker det?, Hvilke effekter har bukkehornsfrø?, Bivirkninger, Dosering: Hvordan bruger man bukkehornsfrø?, Referencer og kilder

Fenugreek med det danske navn bukkehornsfrø stammer fra østen og er en del af det østlige køkken. Som kosttilskud har det effekter på mælkeproduktion, metabolisk funktion (blodsukker og kolesterol) og sexlyst.

Bukkehorn (Trigonella foenum-graecum) er en krydderurt, der har sin primære oprindelse i mellemøsten og Indien.

De grønne blade bliver brugt som krydderurt og frøene som krydderi, og kan kendes på en distinkt sødlig duft, der minder om ahornsirup. Bukkehorn er en del af nogle landes versioner af karry, f.eks. tamilsk karry.

Bukkehornsfrø har en gul-orange farve og bliver brugt både hele og knuste i f.eks. dhal.

Hvorfor virker det?

Bukkehornsfrø har primært sine effekter, som følge af en række aktive stoffer (4-hydroxyisoleucine, trigonelline, galactomannan, trigonosider), der har en indvirkning på metabolisk funktion og derfor f.eks. kan have en effekt på blandt andet blodsukker og kolesterol.

Bukkehornsfrø (fenugreek) indeholder også saponiner. Det er stoffer med steroidestruktur og det er efter alt at dømme gennem disse saponiner at bukkehorn kan interagere med vores kønshormoner og dermed forklare de mulige effekter på libido og kønsfunktion (1).

Hvilke effekter har bukkehornsfrø?

Mælkeproduktion

Bukkehorn øger mælkeproduktionen hos kvinder der ammer. Den effekt er påvist i studier på både mennesker og dyr. Effekten er forholdsvist stor og, der kan være tale om en øget volumen med 20-100%. For kvinder, der har en for lille mælkeproduktion kan bukkehornsfrø derfor formentlig være med til at afhjælpe problemet (2).

Metabolisk funktion

Mange studier viser at bukkehorn har gunstige effekter på insulinfølsomhed, det vil sige evnen til at fjerne sukker fra blodet. Et stof, der øger insulinfølsomheden og altså gør kroppen bedre til at regulere mængden af sukker i blodet kaldes en insulin sensitizer.

I fitnessmiljøet bruges bukkehorn til at reducere blodsukkeret ved at øge kroppens følsomhed overfor insulin. Det gør de for at forbrænde mere fedt. Diabetikere har en interesse i det samme, da deres krop generelt har svært ved at regulere blodsukkeret.

Der behøver dog ikke være nogen sammenhæng mellem gavnlige effekter hos diabetikere og hos normale “raske” mennesker.

Der er også tegn på at fenugreek har gavnlige effekter på kolesterol og triglycerider for prædiabetikere og diabetikere. Diabetikere har ofte et forhøjet kolesteroltal, som følge af, at kroppen (leveren) kompenserer for at sukkeret ikke kommer fra blodet ud i cellerne. Derfor sender leveren fedtstoffer, som kolesterol og triglycerider ud i blodet. Et højt kolesteroltal er forbundet med hjertekarsygdomme, som åreforsnævring og blodpropper (3, 4).

Sexlyst, fertilitet og kønsfunktion

Få studier viser, at bukkehorn kan have en positiv effekt på sexlysten hos mænd og måske også hos kvinder. Dette har ikke noget at gøre med en stigning i testosteron, som Bukkehornsfrø formentlig ikke har en effekt på.

Få studier viser, at bukkehornsfrø reducerer menstruationssmerter, samt andre former for ubehag knyttet til menstruation.

Bivirkninger

Bukkehornsfrø har som nævnt en distinkt duft af ahornsirup, og man kan komme til at lugte af dette hvis man indtager bukkehornsfrø i store mængder. Duften kommer f.eks. fra sveden og kan være ret voldsom. Derfor kan det være til irritation for kvinder, der bruger kosttilskuddet til at øge mælkeproduktionen.

Dosering: Hvordan bruger man bukkehornsfrø?

De aktive stoffer, som har en positiv effekt befinder sig primært i frøene. Det er derfor frøene, der er interessante at overveje som kosttilskud.

Frøene kan spises hele, ligesom man også kan knuse dem til pulver eller mel og bruge dem som krydderi eller til at lave te af.

For at øge mælkeproduktionen er de mængder, som har vist sig at være effektive, mellem 500-1000 mg bukkehornsfrø om dagen (2).

Der findes mange anekdoter om bukkehorns effekt på seksualfunktionen. Der er lavet et enkelt studie i ældre mænd, hvor man fandt en positiv effekt på libido. Det var med supplering af 600 mg af bukkehornsekstraktet Testofen™ (5).

For metaboliske effekter, som kan være med til at hjælpe prædiabetikere og diabetikere skal man bruge 5-10 g knuste bukkehornsfrø per dag (3).

Referencer og kilder

1. Ahamed SKA. Effect of the Steroidal Extract of Fenugreek (Trigonella foenum graecum) Seeds on some aspects of Reproductive functions in Male Mice. Al-Anbar Journal of Veterinary Sciences 2012;5(2):123–128.

2. Khan TM, Wu DB-C, Dolzhenko AV. Effectiveness of fenugreek as a galactagogue: A network meta-analysis. Phytother. Res. 2018;32(3):402–412.

3. Gong J et al. Effect of fenugreek on hyperglycaemia and hyperlipidemia in diabetes and prediabetes: A meta-analysis. J. Ethnopharmacol. 2016;194:260–268.

4. Neelakantan N, Narayanan M, de Souza RJ, van Dam RM. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr. J. 2014;13:7.

5. Rao A, Steels E, Inder WJ, Abraham S, Vitetta L. Testofen, a specialised Trigonella foenum-graecum seed extract reduces age-related symptoms of androgen decrease, increases testosterone levels and improves sexual function in healthy aging males in a double-blind randomised clinical study. Aging Male 2016;19(2):134–142.

15 Comments

 1. Charlotte den 17. marts 2019 kl. 20:06

  Er bukkehornsfrø ikke antiinflammatorisk??

  • peter helge silfvander den 16. november 2020 kl. 17:35

   jo i den grad, fjerne de betændelses tilstande i kroppen, kan også bruge udvortes.

   m.v.h..

   Peter silfvander

   • Anders Nedergaard den 30. november 2020 kl. 11:44

    Mjae, nu bruges betændelsestilstand jo i flæng om noget der ofte ikke kan måles eller aldrig er målt, så jeg er altid lidt forbeholden overfor den slags påstande.

    Anders

 2. Eli den 1. maj 2019 kl. 20:11

  Hvorfor kan jeg ikke fjerne boksen med tilmelding til nyhedsbrev, der er i det nedre højre hjørne? Det er ikke til at læse artiklerne, når en så stor del af siden bliver dækket. Den forsvinder ikke engang når jeg har meldt mig til.

  • Anders Nedergaard den 4. maj 2019 kl. 13:27

   Tak for at gøre opmærksom på problemet. Jeg kigger på det.

   Anders

 3. Leif Larsen den 2. februar 2022 kl. 8:53

  TAK for de hidtidige oplysninger.

 4. Anette Jørgensen den 9. maj 2022 kl. 6:59

  Jeg har lidt af meget tynd mave i et par uger, besøger så min flygtningefamilie fra Eritrea, hvor jeg bliver budt på en drik m bukkehornsfrø og appelsin. Den smager underligt men ikke ubehageligt. I løbet af et døgn er min mave normal igen. Det er nærmest et mirakel, og jeg er dybt forundret.

  • Anders Nedergaard den 6. oktober 2022 kl. 11:04

   Interessant ;o)
   Anders

 5. Mogens jensen den 28. maj 2022 kl. 9:39

  Hej Anders. Du havde et indlæg i en af dine podcast, om bukkehornsfrø og testosteron niveau. jeg kan ikke finde det igen, og vil gerne høre hvad dosering der skal til. jeg har nok taget for meget, da jeg lugtede fælt 🙂

  • Anders Nedergaard den 6. oktober 2022 kl. 11:29

   Det med lugten kommer ved de samme doser som der hvor det kan have en effekt på testosteronniveauet. Men doser på 400-800 mg af et standardiseret ekstrakt som Testofen er nok værd at prøve af.
   Anders

 6. Thomas den 30. juli 2022 kl. 12:29

  Du skriver at man bør anvende hele bukkehornsfrø samtidig med du skriver ‘5-10 g bukkehornsekstrrakt per dag (3).’.

  Så what is it? Hele frø eller ekstrakt? Eller er det bare mig der ikke læser det grundigt nok…

  Og er de 5-10 g. (Frø eller ekstrakt) optimalt hvis man vil teste om man kan øge sit testesteron niveau fra lavt til middel?

  Tak for dine fantastiske podcasts :0)

  Bh Thomas

  • Anders Nedergaard den 6. oktober 2022 kl. 11:30

   de 5-10 gram er ikke bukkehornsekstrakt men knuste bukkehornsfrø. Det er mi fejl og jeg retter det til med det samme ;o) Tak for at gøre opmærksom på det.

   Anders

 7. May Brith den 27. juni 2023 kl. 10:21

  Hei! Takk for interessant informasjon. Hvor lenge skal man bruke bukkhornsfrø før den gir effekt på melkeproduksjonen ved amming?

  • Anders Nedergaard den 25. september 2023 kl. 14:50

   et par uger ;o)
   Anders

Efterlad en kommentar