5:2 kuren – anmeldelse

Nu begynder det her med Fastediæter jo for alvor at vise sig i medierne. Der har kørt historier om den nye fastetrend i samtlige af de større dagblade og jeg ved, at de store bladhuse har forberedt endnu mere. Jeg har været i kontakt med flere journalister fra diverse blade, som var i gang med at lave historier om faste, som skulle sættes i banken til de forskellige bøger (inkl. vores egen) udkommer fra Peoples Press og Politikens forlag

Men jeg vil gerne tage det tilbage til starten af fastebølgen, nemlig 5:2 kuren.

Hvordan startede det (i denne omgang)

Fastediæter er på ingen måde nyt. Der har været mange populariserede fastediætkoncepter, som skulle forbedre sundhed og give vægttab, tidligere, faktisk så langt tilbage til senmiddelalderen, og det har været en del af ernæringsvidenskaben i næææsten lige så lang tid (;o). Men dét, som har sat skub i tingene i denne omgang, er lægen og journalisten Michael Mosley. Han har lavet en række udsendelser til BBC videnskabsdokumentarserien BBC Horizon, bl.a. om mikrotræning, men også om faste og caloric restriction. Det har udmøntet sig i bogen “the fast diet” som i praksis er et spinoff af udsendelsen om fastediæter. Denne bog er, så vidt jeg lige ved, ophavet til 5:2 fastediæter og den er blevet en storsællert, hvilket har fået flere andre forfattere til at springe på “bølgen”, blandt andre Kate Harrington, som er aktuel med bogen “5:2 diæten”

Hvad er 5:2 kuren?

5:2 kuren er en kur eller en livsstil, hvor man bruger faste, eller rettere, modificeret faste, to gange om ugen på ikke hinanden følgende dage. Grunden til, at det hedder modificeret faste er, at man faktisk gerne må spise 5-600 kcal på disse fastedage. På spisedagene er der ingen begrænsninger på indtaget og på fastedagene er der i udgangspunktet kun den begrænsning, at man ikke må spise mere end de 5-600 kcal.

I den udformning den har og på den måde den præsenteres, vil 5:2 kuren primært blive brugt som et vægttabsværktøj. Faste kan også nogle særlige ting, bl.a. sandsynligvis sløve aldringsprocesser, mindske risikoen for kræftsygdomme og metaboliske sygdomme og beskytte mod muskeltab under vægttab, men jeg er skeptisk overfor, hvorvidt modificeret faste to gange i ugen er nok til at opnå disse effekter. For det første tror jeg, det er for infrekvent og for det andet holder man flere af fastetilpasningerne væk, når man godt må spise på fastedagene.

Hvad er det fede vede 5:2 kuren?

For det første så virker den. Når man har et par dage i ugen, hvor man ikke spiser eller spiser meget lidt, vil man tabe sig, for man spiser mindre mad og indtager på den måde mindre energi og derfor taber man sig. Præcis ligesom hvis man kunne måtte spise røde fødevarer eller kun måtte spise i ulige timer. Enhver indskrænkning i vores spiseadfærd vil føre til et mindsket energiindtag på en eller anden måde. Så man vil tabe sig, hvis man går over til at leve efter en 5:2 diæt. Men hvis man vender tilbage til sin “normale” livsstil vil ens krop også vende tilbage til den “normale” vægt. På den måde, er der intet magisk ved faste. Blivende ændringer i kroppen kræver stadig blivende ændringer i adfærd. Den typiske størrelsesorden af vægttab er 3-5 kg den første måned og derefter cirka et halvt kg i ugen indtil vægten stabiliserer sig på et nyt lavere niveau.

For det andet, så kan 5:2 faste hjælpe folk med at slippe deres forforståelse af, at vi per definition skal spise 3-6 gange per dag for overhovedet at kunne fungere eller holde på vores muskler. Der har nemlig aldrig været bevis for, at det er bedst at spise så hyppigt. Faktisk er der efterhånden nogle ting, der tyder på, at en lav måltidsfrekvens (3 gange eller færre per dag) måske kan være bedre.

For det tredje, så er der noget nyt ved, at man i folkelige livsstilsinterventioner, sætter ind nogle få dage i ugen, mens man lever normalt resten af tiden. Der findes en del diæter, hvor man gør forskellige ting hen over ugen i fitness miljøerne, men det er ret nyt for resten af befolkningen.

For det fjerde, er det så absolut min overbevisning, at faste kan hjælpe folk med at komme bedre i kontakt med deres appetit. Alt for mange spiser af andre årsager end sult, nemlig fordi de er ensomme, ulykkelige eller noget andet. De har såkaldte psykosocialt betingede spisemønstre, og det er min overbevisning at faste på en eller anden måde kan hjælpe folk med at finde deres “ægte” appetit igen, med fare for at lyde som en lallende hippie ;o)

Hvad er det ufede ved 5:2 kuren?

Der er ingen tvivl om, at fastediæter er et legitimt alternativ til konventionelle diæter, både effektmæssigt og sundhedsmæssigt, og det er også godt, at folk bliver vist, at de faktisk ikke har behov for at spise hver 3. time for at kunne fungere, men det ændrer ikke på, at en livsstilsintervention aldrig kan bære noget som helst i sig selv. Blivende ændringer i kroppen handler ikke om, hvad man gør, men om man bliver ved med at gøre det. I forbindelse med research til vores bog, har jeg meldt mig ind i en række facebookgrupper for folk, der praktiserer forskellige former for periodiskfaste og i disse grupper støder man på masser af folk, der stadigvæk “falder i” og ikke når deres mål.

En anden ting, jeg ikke forstår ved 5:2 kuren, er anbefalingen om at spise 5-600 kcal på fastedagene, samt at der i 5:2 bøgerne ikke anbefales, at de 5-600 kcal i givet fald skal være ketosevenlige (altså næsten uden kulhydrat). Rigtigt mange oplever, at fastedagene er lettere, hvis man slet ikke spiser noget, end hvis man spiser lidt, og uden mad vil man også bedre få optrænet kroppens fasterespons bedre.

Hvis man endelig skal spise noget, giver det også mening, at man sørger for, at maden er ketosevenlig, da det vil gøre det lettere for kroppen at lære at faste, selvom man spiser og det vil også gøre dagen lettere, hvis maden mætter meget, hvilket ikke er specificeret særligt godt i de 5:2 bøger, der enten allerede er kommet eller er på vej. Sjovt nok er der et rimeligt stort overlap imellem ketosevenlig og mættende mad (fedt og protein mætter meget, ligesom de mest kulhydrat fattige grøntsager gør)

Tweaks

Skulle jeg tweake den eksisterende 5:2 diæt, ville det derfor involvere, at man skal finde ud af, om man kan klare fastedagene helt uden mad istedet for med 5-600 kcal. Og hvis man så endelig skal spise noget, så gøre det mættende og ketosevenligt.

Skal man tilføje endnu et lag af tweaking, ville det være, at man istedet for at låse sig fast på 2 fastedage i ugen, bruge hele og delvise fastedage på en lidt mere organisk og individualiseret måde, så man har lowcarb dage, hicarb dage, hele og halve fastedage og almindelige spisedage, som det passer ens arbejds-, trænings-, og fritidsliv. Jeg har f.eks. personlig fundet ud af, at deldagsfaster (fra aften 21-22 til næste eftermiddag 17-18) mandag til torsdag og ad libitum passer mig ret godt.

Hvis der er noget lækkert til vores frokostordning, så spiser jeg frokost dér, eller hvis jeg ved, jeg har en hård træning om eftermiddagen. Så istedet for at være slave af 5:2, så slipper jeg nogle måltider, fordi det passer mit liv bedre.

57 Comments

 1. Jeppe den 16. august 2013 kl. 0:27

  "Faste kan også nogle særlige ting, bl.a. sandsynligvis sløve aldringsprocesser, mindske risikoen for kræftsygdomme og metaboliske sygdomme og beskytte mod muskeltab under vægttab"

  Når jeg læser dette, så forstår jeg det som om, at det er fordele man opnår ved faste, muligvis i det man overgår til ketose?

  Under afsnittet tweaks, da foreslår du blandt flere udsagn, at man f.eks. kan anvende lowcarb og high carb dage. Low carb dage er ikke noget jeg (bevidst) selv har praktiseret, men som jeg kender det, så er det ikke = faste. Ligeledes er deldagsfaster vel ikke tilstrækkelig til at opnå ketose? (Medmindre man har trænet sin evne til at opnå ketose, hvilket vel har meget (meget) lange udsiger som sporadisk deldagsfastende, som er det jeg læser du foreslår?)

  Jeg tror jeg vil spørge. Er de (sandsynlige) sundhedsfordele der kan opnås pga. at man "opnår" ketose? Hvis det ikke er ketose der er årsagen til sundhedsfordelene, hvad er det så? For jeg vil gerne blive klogere på hvordan jeg kan opnå sundhedsfordelene.

  Vh. Jeppe

  • incognitodk den 16. august 2013 kl. 8:30

   Hej Jeppe
   Det er sandsynligvis sådan at en del af sundhedsfordelene, men ikke alle, stammer fra ketosen, men det er ikke noget der er konkrevt evidens for. Angående det med ketosetilpasninger og deldagsfaste, skal du huske på at man i deldagsfaste generelt gør det enten alle eller de fleste dage og at fastetilpasningerne begynder allerede efter 12-15 timer. Hvis man på den måde har 20 timers faste 5-7 dage i ugen, tror jeg nu nok man får en stærkere ketotilpasning end man får ved 1-2 ugentlige fastedage (baseret på anekdoter om hvornår folk kan måle ketonstoffer i urinen). Jeg kender til flere personer som bruger 16-20 timers fasteperioder hver dag eller de fleste dage, som gåri ketose efter helt ned til 15 timer, hvilket altså indikerer at man godt kan opnå ketotilpasning med deldagsfaster.

   Grunden til at lowcarb (og potentielt high-carb dage) har en plads i denne sammenhæng er at low-carb dage vil give en eventuel efterfølgende hurtigere overgang til ketose og faste.

   Anders

 2. marie mardal den 16. august 2013 kl. 8:34

  Fantastisk indlæg. Jeg kører selv 5:2, og prøvede intet at spise under fastedagene et par uger, som du advokerer for. Det var lidt for ekstremt for min krop, min hårproduktion blev nedprioriteret; jeg fældede helt vildt. Derfor er jeg nu på ca 2,000 KJ på fastedage. Ville bare gøre opmærksom på at nogen fødeindtag måske ikke er helt dumt, hvis man har sit hår kært. N=1, p>>0.05 🙂

  • incognitodk den 16. august 2013 kl. 9:34

   Hej Marie og tak for din kommentar. Man skal huske på at der findes mennesker der har overlevet i flere måneder uden mad uden gener, samt at i visse urbefolkninger er det helt normalt at have dage hvor man ikke spiser, så kroppen kan ihvertfald godt trænes op til at holde total faste en enkelt dag uden gener. Det er ændrer selvfølgelig ikke på at nogle kan opleve det som hårdere end andre eller at denne optræning også kan tage så lang tid for nogen at det ikke kan betale sig at kæmpe med. Men jeg må tilstå at jeg er en smule skeptisk ift om 2000 KJ fra eller til gør at du ligefrem taber dit hår ;o) Hvis der er en sammenhæng til fasten, er det nok mere sandsynligt at du har en bagvedliggende mangel af noget og at faste måske skubbede dig “over kanten”. Jeg tror du måske mangler Zink, Selen eller Jern og det i virkeligheden er dét der er årsagen.
   Anders

 3. Sheila den 16. august 2013 kl. 10:43

  Det var lige sådan en artikel jeg har savnet, i den glorificering af 5:2 der hærger pt, (-som sædvanlig i nye diæt/koststrategier..). Nu venter jeg spændt på effekten af det – dvs, når de "almindelige" mennesker der har revet bøgerne ned fra hylderne, har praktiseret det i et stykke tid.. 🙂
  Jeg kører selv IF 10/14, af og til 8/16, hvilket min krop virkelig profiterer af. HVIS, vel at mærke, det er low carb og sund kost.
  Interessant vinkel du har på ketosen, og ser frem til at læse mere fra dig fremover 🙂

  • incognitodk den 16. august 2013 kl. 10:50

   Hej Sheila og tak for kommentaren. Jeg er glad for at ramme et "behov" derude

   Anders

  • Tim den 19. august 2013 kl. 18:24

   Hej Sheila

   Jeg har selv været på kuren siden jeg så Eat, Fast and Live Longer siden den blev vist i januar på DR2 – Det må siges at være et godt stykke tid før den blev mainstream.

   Det har indtil videre giver mig et solidt vægttab på ca 12-14kg, ingen sygdom siden jeg startede og et meget bedre energiniveau i hverdagene, så det er helt sikkert noget jeg vil blive længe, måske med små afstikkere hvor jeg ikke følger fastekuren helt slavisk (her tænker jeg især på ferier)

   • incognitodk den 20. august 2013 kl. 8:45

    Hej Tim
    du burde prøve nogle af de andre måder at faste på også. Og selvfølgelig noget sjov og udfordrende fysisk aktivitet oveni ;o)

    Anders

 4. Kasper den 16. august 2013 kl. 11:04

  Hej Anders
  Tak for endnu en lærerig blogpost. Har tilladt mig at henvise til din blog på madbanditten.dk, hvor emnet netop også debatteres.
  Ønsker forresten råd som vedrører faste generelt, dog i mit tilfælde 16/8, da jeg efter afbrudt faste (1.måltid) opnår en sløvende effekt. Det er, som du også omtalte hos Jeppesen, nok mit parasympatiske nervesystem som slår til og gør mig døsig. Kan denne "effekt" brydes?

  • incognitodk den 16. august 2013 kl. 12:29

   det sker også for mig, men jeg tror det sker mere ved de kortere faster (jeg ligger normalt på 20 timer) og det er også mit indtryk rent subjektivt at det er mere udtalt hvis der er mange kulhydrater og det giver nok også mening fra et fysiologisk perspektiv. Men når jeg har været ude over 18-20 timer så sker det faktisk ikke. Det er også så lang tid jeg selv skal faste for at kunne mærke det på hvornår jeg vågner dagen efter (altså at vågne tidligere)

   Anders

 5. christina Bluhme den 16. august 2013 kl. 15:07

  Hej Anders
  Giver du besked når din nye bog udgives? Jeg har læst Mosleys bog, den var ret langtrukken og må tilstå at jeg er en smule skuffet. Jeg ser frem til at læse din bog og forventer at den er dybdegående og veldokumenteret som dine blog indlæg.

  Christina

  • incognitodk den 20. august 2013 kl. 8:18

   Hej Christina
   Bogen kommer ud d. 28 august. Jeg håber den rammer noget andet end Mosleys bog. I vores bog laver vi ikke så konkrete anbefalinger på hvad man præcist skal gøre, men præsenterer hvad de forskellige typer af faste gør. På dén måde er den ihvertfald MEGET anderledes end harrington's og Mosley's bøger ;o)

   Anders

 6. Rikke den 21. august 2013 kl. 8:43

  Hej Anders.

  Du virker til at have nogle relevante og interessante meninger og ikke mindst viden om faste diæter. Derfor vil jeg spørger om noget jeg ikke helt opfanger ved at læse bøger/ på nettet. Jeg stoppede med at spise mandag kl. 20.30, og starter spisedag idag, onsdag omkring kl 10-11 idag, inden træning. Det vil sige 37 timer hvor jeg er i “fasteperioden”. Men i denne periode er det så, at det iflg. Bogen osv. Er tilladt at spise 500 kalorier, men er stadig det man kalder en fastedag? Ikke sandt?

  Jeg benytter mig nemlig af at spise, ikke altid 500, men tæt på, dog altid low carb, da jeg er meget aktiv, og ganske simpelt bliver utilpas med opkast osv. Hvis jeg ikk får lidt.. Men vil gerne sikre mig jeg stadig følger princippet, Håber du forstår mit spørgsmål..

  Mvh. Rikke

  • incognitodk den 21. august 2013 kl. 21:07

   hej Rikke
   Jeg tror du hænger dig for meget i princippet. Det handler jo bare om at have en periode man ikke spiser. Hvis man virkeligt skal spise noget er det nok bedst at spise noget med få kulhydrater og det gør du allerede. Personligt synes jeg det er lidt noget fis at kalde 5:2 kuren en fastekur, når man jo godt må spise uden restriktioner på tidspunkt eller makro fordeling (ihvertfald ifølge harrison og mosley). Så lad være med at hænge dig for meget i princippet og føl dig lidt mere frem. Det lyder som om du allerede har fat i den lange ende.

   Anders

 7. Jonas den 21. august 2013 kl. 14:54

  Hej Anders.

  Har overvejet at give mig i kast med faste konceptet, men har indtil videre ikke taget springet, da jeg ikke vil have det går ud over min trænings indsats. Hvordan og hvorledes påvirker det ens styrke og udholdenhed at f.eks have delfaste 4-5 dage i ugen eller fuldfaste 2 dage om ugen?

  Mvh
  JOnas

  • incognitodk den 21. august 2013 kl. 21:00

   Hej jonas
   Det påvirker ydeevnen overraskende lidt. Hvis du kigger kommentarerne til faste indlæggene igennem vil du se flere indlæg med historier fra folk jeg kender, som er udøvere på det højst mulige niveau (som konkurrenceudøvere) indenfor styrkeløft og fitness, som fortæller om deres gode erfaringer med fastediæter ;o)

   Anders

 8. Henrik J den 26. august 2013 kl. 13:54

  Hej Anders,

  Jeg har med stor interesse hørt om faste i 24/7-programmet med Jeppesen (hvor du blandt andet var inde som gæst).
  I taler kort om tab af muskler, men jeg vil høre om du ikke kan uddybe det lidt mere.
  Jeg faster eksempelvis tirsdag og torsdag, og dyrker styrketræning mandag, onsdag og lørdag.
  Vil faste have en negativ effekt på min mulighed for at bygge muskler op? Vil det tage længere tid at bygge muskler op, sammenlignet med hvis jeg spiste hver dag? Kan jeg risikere at tabe muskelmasse?
  På forhånd tak

  • incognitodk den 26. august 2013 kl. 14:08

   Hej Henrik
   Når man faster en eller flere dage i ugen vil man næsten altid komme i energiunderskud og når man er i energiunderskud vil man stort set aldrig kunne bygge muskler lige så godt, som når man er energioverskud eller i neutral energibalance. Spørgsmålet er så om faste er bedre eller dårligere end konventionelle diæter, hvis man endelig skal være i energiunderskud og der er faste mindst lige så godt som konventionelle diæter, eller måske endda bedre.
   Anders

   • Henrik J den 27. august 2013 kl. 19:07

    Hej Anders,

    Tak for det hurtige svar.

    Skal jeg være bekymret for at miste muskelmasse på fastedagene? Hvis ja, vil jeg i så fald kunne bremse nedbrydningen af muskelmasse ved at spise 500-600 kcal protein (eks. en dåse tun i vand og et æg)?

    • incognitodk den 29. august 2013 kl. 8:15

     hej Henrik
     Hvorvidrt det gør en forskel eller ej, tør jeg ikke gisne om. Men noget af det særlige ved fastediæter er at de ser ud til at lære kroppen at spare på muskelmassen. I omstillingsfasen (læs: de første 2-3 gange) vil du dog nok tabe noget muskelmasse, mens kroppen lærer denne omstilling, men det er i størrelsesordenen gram, så det ville jeg ikke bekymre mig om. Hvis du vælge at spise noget, så vil jeg dog ligemeget hvad anbefale at du spiser ketose venligt, altså at du max får 25-50 g kulhydrat (over fastedagen) og gerne mindre.

     Anders

    • incognitodk den 5. september 2013 kl. 8:17

     Hej Henrik. Det er et godt spørgsmål. Faste forbedrer jo kroppens evne til at spare muskelmassen, så jeg tror faktisk ikke det gør den store forskel. Lige i starten måske, jo, men ellers ikke.
     Anders

 9. Anders den 28. august 2013 kl. 14:38

  Hej Anders
  Hvad med udprægede udholdenhedssport som cykling og løb. Ved en given intensitet bliver glucose jo nødvendigt. Vil faste diæt fungere, hvis man træner stort set dagligt og ikke er interesseret i udelukkende LSD træning?

  Anders

  • incognitodk den 28. august 2013 kl. 17:43

   Hej Anders. Det kan det sagtens. Man har jo stadig muskelglykogen i fasteperioderne, så man kan godt opretholde kortvarig højintens træning, som intervaltræning eller styrketræning, typisk kan man klare op til 20-30 minutters HIIT eller 30-50 minutters styrketræning. Derfor bør man nok smide styrketræning eller HIIT der er planlagt til at være længere end det, på spisedagene. Til gengæld kan man måske forstærke fastetilpasningerne ved lavintens steady state træning, eller vice versa, eftersom begge dele optræner den metaboliske fitness, altså evnen til at køre på fedt i forhold til kulhydrat ved en given arbejdsintensitet.

   Anders

 10. Thomas den 28. august 2013 kl. 19:03

  Hej Anders

  Jeg hørte et brudstykke af go'morn danmark den anden dag, hvor du, Michael Jeppesen og Martin
  Borch Jensen var gæster i anledning af jeres nye bog. Michael Jeppesen nævnte at hans psoriasis
  var bedret i forbindelse med faste. Jeg har selv skæleksem, og min hudlæge har både behandlet med
  psoriasismedicin og forklaret om lighederne,- blandt andet forhøjet celledeling som en af årsagerne.
  Spørgsmålet fra mig er…. Om det vil give mening at faste for at afhælpe skæleksem? Jeg er i forvejen
  slank af statur og har intet ønske om at tabe kampvægt…

  Hilsen Thomas

  • incognitodk den 28. august 2013 kl. 19:28

   Hej Thomas
   Jeg kan på ingen måde garantere at det vil hjælpe på din eksem og jeg kan heller ikke henvise til noget videnskab om, men jeg kan henvise til en række anekdoter hvor folk oplever at det hjælper på den type problemer. Men jeg KAN sige at man sagtens kan træne selvom man har fastet, ihvertfald når man lige har vænnet sig til det. Ligemeget hvad er det jo et billigt forsøg at prøve. Prøv engang at give det en måned og hvis det ikke virker, så virker det ikke og der er ikke sket nogen skade af den grund. Og hvis det virker har du fået en let udvej til din eksem ;o)

   Anders

 11. Anna den 5. september 2013 kl. 6:34

  Hej Anders,
  Jeg har nu fulgt 5:2 kuren i snart 3 måneder. For mig er det nemmest ikke at indtage føde de dage jeg faster. Nogle dage spiser jeg dog et par gulerødder eller et æble. Til gengæld drikker jeg på mine fastedage enormt meget the og kaffe med lidt mælk. Jeg er lidt frustreret, fordi du skriver at man taber sig 4kg den første måned, og 1/2 kg resten af ugerne. Når jeg stiller mig op på min vægt, har jeg nok kun opnået et vægttab på 2 kg i alt, men det afhænger selvfølgelig meget af hvornår jeg vejer mig. (Hvis jeg vejer mig morgenen efter en fastedag er det måske 4 kg, men det er nok klart 🙂
  Jeg kunne godt se mig selv fortsætte med denne livsstil, da jeg føler at den gør noget positivt ved min selvtillid og mit overskud samt energi. Folk fortæller mig også at jeg ser sund ud, og mener at jeg har tabt mig. Men jeg vil så gerne se det på,vægten også. Er der noget jeg gør forkert? Har også løbet marathon for nogle år tilbage, og der tabte jeg mig også kun 3-4 kg, selvom jeg trænede meget hårdt og længe over en længere periode… Måske kan jeg bare ikke tabe mig??

  Mvh Anna

  • incognitodk den 5. september 2013 kl. 8:14

   Hej Anna
   Ja, det lyder godt nok som du taber dig noget mindre end gennemsnittet, men jeg kan desværre ikke vide hvorfor. Der er store individuelle forskelle i hvor godt ens vægt responderer på livsstilsintervention. Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor meget du vejer og hvor meget af din krop der er muskler, men måske burde du for god ordens skyld gå til lægen og få bekræftet at du ikke har PCOS eller noget andet der kan forklare at du ikke taber dig. Hvis du virkeligt bare ER skruet sådan sammen genetisk at du har svært ved at tabe dig, så må du nok lære at finde dig til rette i den krop du har. Der er absolut ingen grund til at abbonnere på modemagasinernes skønhedsidealer og der findes mænd til alle typer kvinder. I praksis afhænger det indtryk man efterlader mindst lige så meget af hvor meget swag man har, som om der er 5-10 kg for meget på siderne ;o)

   Anders

  • wynn den 7. september 2013 kl. 13:41

   Har selv en søster, der umiddelbart også kun taber sig ganske lidt. Det har selvfølgelig en hel del at gøre med, hvad man ellers spiser de øvrige dage, men formentlig har det også meget at gøre med, hvad man vejer i forvejen – med BMI in mente, men endnu mere kropsbygning. Måske er du allerede i den lave ende mht. BMI ift. ønsket om at tabe sig? Jo større man er i forvejen, jo større effekt har vægttab jo også gerne især fra starten af (ret mig, hvis jeg tager helt fejl her Anders). Og mange, der ønsker at tabe sig, er jo gerne i den større ende, selvom der også findes dem, a la min søster, som kun ønsker at tabe et par enkelte kilo på maven.

   Men eftersom man taber sig mest til at starte med og så gradvist mindre og mindre, ja så må man jo næsten også givetvis tabe sig langsommere allerede fra begyndelsen, hvis man allerede er tættere på sin "idealvægt" (eller hvad end, man ønsker at kalde det). Men som Anders siger, kan der selvfølgelig også være risiko for, at du har f.eks. PCOS eller andet, der evt. kan forklare dit manglende vægttab, så det kan være rigtig fint at få tjekket op på for god ordens skyld.

   Mht. diæten som kur, så vil jeg gerne lige knytte en kommentar til den del også (igen, Anders, ret mig meget gerne, hvis jeg er forkert på den her :)). Kaffe og te er jo som sådan ganske fint, og du vælger jo selvfølgelig selv, om du vil indtage lidt kalorier eller slet ingenting i løbet af din faste. Men hvis du konstant over hele perioden indtager mælk, så faster du jo som sådan aldrig, og så opnår du formentlig slet aldrig den ketogene tilstand – og den må jo siges at være ret så eftertragtet, når vi snakker decideret kur og ønsket om tab af kilo (og i særdeleshed af kropsfedt).

   Så du kunne evt. overveje at skære mælken helt fra, så kan der i hvert fald kun være større sandsynlighed for at se et drop i fedtprocent og livvidde. Hvis du så ikke kan undvære lidt andet i stedet for, så sørg for at du får så tæt på 0 kulhydrater som muligt, så du kan komme i ketose så længe af dine fasteperioder som muligt. Det essentielle er jo at give kroppen en pause fra kalorie-indtag, og så giver det jo meget lidt mening at opretholde et konstant indtag – så hvis man skal have noget, så giver det umiddelbart mening at holde det til så få "måltider" som muligt, for ikke at bryde fasten for ofte.

   • incognitodk den 16. september 2013 kl. 14:53

    Hej igen claus
    Så fik jeg også approved dit lange og glimrende indlæg ;o)

    Anders

    • wynn den 19. september 2013 kl. 19:10

     Hej Anders.

     Jeg takker. Aner ikke lige, hvad der skete med min Intensedebate-konto, men af en eller anden grund virkede mit password ikke, og jeg modtog ingen mail uanset hvor mange gange, jeg prøvede at resette det, så nu oprettede jeg denne WordPress-konto i stedet.

     Takker for godkendelsen og tillykke med bog-udgivelsen iøvrigt. Håber, at I får solgt en go' del. Har støttet en ganske lille smule ved køb af et enkelt eksemplar 🙂

     Claus

 12. Anette den 15. september 2013 kl. 11:41

  Hej Anders
  Hvorfor er det lige at jeg gang på gang støder på begrebet, at man må spise hvad man vil eller, at der ikke er nogen begrænsninger på spisedagene?
  Jeg tror det er her det ofte går galt og folk opgiver kuren fordi de ikke taber sig. Jeg læser gang på gang, også på denne Blog, at nogle ikke kan forstå at de ikke taber sig, eller taber sig meget lidt, men uden at der stilles spørgsmål ved, hvad og hvor meget de spiser på spisedagene.
  Det hjælper jo ikke noget, hvis man spiser så meget på spisedagene, at man på ugebasis alligevel indtager max eller flere kcal. end man forbrænder.
  Jeg mener derfor at det er vigtigt at man klart poienterer, at hvis man vil tabe sig på kuren, så må man ikke overskride sit normale daglige kaloreibehov på spisedagene.
  Mvh Anette

  • incognitodk den 16. september 2013 kl. 11:44

   Hej Anette
   Der er mange måder at faste på og jeg vil ikke forsøge at sige det som jeg foreslår er bedre end alle mulige andre uden videre. Jeg vil dog gerne komme med nogle argumenter for hvorfor nogle måder at gøre det på kan være mere hensigtsmæssige end andre. Erfaringsmæssigt ser man at langt de fleste taber sig ved at have en eller to ugentlige fastedage, selv med ad libitum indtag på spisedage. Det skyldes at man kun kompenserer delvist for fastedagene, på spisedagene. Så hvis man har haft en total fastedag og dagen efter spiser 30% mere end man normalt ville have gjort, så rammer man stadig et energiunderskud svarende til 70% af en dags energi. Derudover oplever mange at deres indtag hen over ugen i øvrigt bliver en smule mindre, fordi de tidligere bliver mætte. Jeg mener bestemt at hvis man ikke taber sig med en faste dag eller to, så skal man starte med at skære maden helt væk på fastedagene, hvis man da kørte såkaldt modereret faste til at starte med og man da iøvrigt kan holde til det. Hvis det fortsat ikke virker, mener jeg man skal øge mængden af fastedage, fremfor at begrænse indtaget på spisedage.
   Jeg er uenig med dig fordi selve det som fastekurene kan, er at de for de fleste tillader at man kan slippe madtyranniet og slappe af med sin mad, istedet for at ALTID at begrænse sig. Med du det anbefaler kan man jo lige så godt bare begrænse sig lidt mere alle dage istedet for at faste til at starte med. Og igen, det er ikke for at invitere til at en fastedag skal invitere til at man synder MERE end normalt, men det er heller ikke den generelle erfaring vi har og de anekdoter vi får ind fra fastere. Der findes sikkert nogle der gør, men man kan ikke gardere sig imod menneskelig dumhed. Håber det giver mening.

   Anders

   • Anette den 16. september 2013 kl. 14:00

    Hej Anders
    … og tak for dit svar, jeg forstår godt hvad du mener, men har bare oplevet det på mig selv også, hvis jeg spiser ad libitum, uden at jeg af den grund overdriver, synder dog lidt indimellem, ja så taber jeg mig ikke, det gør jeg kun hvis jeg overholder mit nødvendige kalorieindtag på spisedagene.
    Desværre tror jeg bare mange med overvægtsproblemer, er af den opfattelse, at ad libitum betyder at de virkelig bare kan spise løs af alt, incl. søde sager. Det er den opfattelse jeg er faldet over flere gange, på div fora, men også i min private omgangakreds, etc. har en søster som var den der fortalte mig om kuren og glædestrålende berettede, at man bare kunne "æde løs" 5 dage om ugen, hvis bare man overholdt kun at indtage 500 kcal. på fastedagene, skal siges at hun er meget glad for kage og andre søde sager 🙂
    Jeg kan ikke selv helt undvære mad på fastedagene, da jeg får volsom hovedpine og svimmelhed, men holder mig da under de 500 kcal.
    Vil dog sige at jeg er glad for kuren og fortsætter, selvom jeg skal holde lidt øje med mit kalorieindtag på spisedagene 🙂

    Anette

    • incognitodk den 16. september 2013 kl. 14:52

     Det lyder fornuftigt. Jeg tror nu også at det med at spise ad libitum kost på spisedagene virker bedre, hvis man kan holde den totale faste henover en hel dag (32-36 timer). Det som vores respondenter fra interviews til bogen forholdsvis samstemmende berettede var at de spiste mindre og pænere på spisedagene af dem selv, efter en "rigtig" faste. JEg vil da råde dig til at prøve at gradvist gå over til noget low-carb på dine fastedage og evt. prøve en gang imellem at droppe maden helt, for at se om det bliver mere tålbart med tiden.

     Anders

 13. Rikke den 15. september 2013 kl. 14:39

  Hej Anders.

  Er nysgerrig for at høre om du i dit spisevindue spiser det du ha lyst til, nu du skriver ad libitum og er det også gældende for weekenden?

  Hilsen Rikke.

  • incognitodk den 16. september 2013 kl. 11:31

   Hej Rikke
   Det gør jeg. Jeg spiser pænt, i den forstand at jeg får mine grøntsager og mit protein, men jeg er ikke bange for hurtige kulhydrater, så længe jeg træner rimeligt meget. På den måde er weekenden magen til mine spisevinduer. Men jeg prøver også aktivit på ikke at tabe mig. På trods af det har jeg smidt 3-4 kg. Så vidt jeg kan vurdere har det været rent fedt, men jeg har også trænet samtidig med ;o)

   Anders

  • incognitodk den 19. oktober 2013 kl. 12:50

   hej rikke. Det gør jeg bestemt ;o)
   Anders

 14. Lars den 17. september 2013 kl. 20:38

  Hej
  Det gode ved 5:2 er jo netop at den er nem at følge. At blande High/LO's carb og andre metoder ind i billedet gør at folk står af. Man skal passe på ikke at over spise på de normale dage, ellers er det jo lige fedt. Jeg er selv lige startet på "kuren", og synes det gik forbavsende let med, at over holde kalorie indtaget på fastedagen. Glæder mig til at se om jeg slipper af med de overflødige kilo.

  Hilsen Lars

  • incognitodk den 18. september 2013 kl. 12:45

   Hej Lars
   Jeg forstår godt hvad du siger, men rådene om at spise mættende og ketosevenligt hvis man endeligt skal spise noget er jo for at gøre det lettere for folk.

   Held og lykke med det hele

   Anders

 15. Susanne den 22. september 2013 kl. 11:30

  Hej Anders,
  Kan man stadig stille spørgsmål til din fastebrevkasse. I så fald kommer et her:
  Jeg eksperimenterer lidt med IM en måske to gange om ugen, udelukkende af sundhedsmæssige hensyn (har et bmi i den lave ende, så skal sørge for ikke at tabe mig), men dog også med den tanke, at det på sigt efter overgangsalderen kan hjælpe mig med at holde vægten (familie historikken skræmmer lidt 😉 )
  Trives fint m det og løber fx med stor fornøjelse på dagene, så jeg oplever det ikke som et afsavn, men en dejlig pause

  I denne uge har jeg været syg med feber og generel udmattelsr, så besluttede ikke at faste for at give kroppen ro (underliggende antagelse er jo så at fasten stresser kroppen lidt).

  Det medførte så et modspørgsmål fra min søster, idet een af hendes kolleger konsekvent faster (i flere dage altså) når hun er syg, for at give kroppen ro til at hele (underliggende antagelse at føde stresser kroppen lidt). Det har hun nævnt før, og min umiddelbare reaktion er at det er temmelig bims 😉

  Kunne du kaste lidt videnskabelig evidens ind over?
  (må indrømme at jeg ikke har fået læst din bog, men med stor fornøjelse læser din blog og har lyttet til nogle af dine interview)
  Bedste hilsner
  Susanne

  • incognitodk den 23. september 2013 kl. 8:01

   Hej Susanne
   Jeg kan da prøve ;o) Altså jeg kan ihvertfald sige at der ikke er nogen evidens for den omtalte praksis og jeg kan også sige at jeg har svært ved at se det biologiske rationale, men mine rationaler er langt fra ufejlbarlige. Så jeg vil sige at jeg tror ikke det gør nogen objektiv fysiologisk positiv forskel om man faster når man er syg. Jeg kan til gengæld godt se at man ville kunne opleve det subjektivt bedre på grund af adrenalin responset til faste. Så man måske ikke føler sig så syg. Jeg håber det giver mening ;o)

   Anders

   • Susanne den 23. september 2013 kl. 8:36

    Takker – giver fint mening.
    🙂 Susanne

 16. Torben den 26. september 2013 kl. 6:19

  Hej!
  Godt indlæg med fornuftige betragtninger. To hurtige spørgsmål:

  -Dine to tweaks, for mig at se er de kombinationer af Brad Pilons EAT STOP EAT, og Martin Berkans LEANGAINS. Er du enig i den betragtning?

  -Kommer din bog til at indeholde citationer fra artikler som ikke er i Pilons, Berkhans eller Moleys værker? Sat lidt på spidsen, og med al respekt, hvad kan du tilføje som der ikke allerede er skrevet om det relativt simple fænomen: Spis mindre, gerne ingenting over et døgns tid!

  Tak for en god blog.

  • incognitodk den 26. september 2013 kl. 8:40

   Nu bruger vi slet ikke citationer i bogen, da den så ville komme til at forekomme for "tung" og sælge dårligere. Jeg skulle dog mene at vi alligevel har styr på det.

   Jae, du kan vel godt have ret i at der er ting der minder om Berkhans og Pilons ting. Men omvendt er det jo ret svært at skrive noget om faste uden at det ville minde om noget der fandtes i forvejen. Berardi og Aragon har også skrevet nogle gode ting om faste, som minder om det vi har skrevet, men der er bestemt ikke intenderet. Vores egen bog er skrevet som en slags oversigt over de forskellige former for faste, med udgangspunkt en ugentlige heldagsfaste. Men vi kommer også godt omkring deldagsfaster (a la 16:8) og heldagsfaste med højere frekvens og hvad man kan forvente der sker. Den er mere videnskabelig og mindre "ladet" end mosley's. Håber det giver mening.

   Anders

 17. […] Kropblog 5:2 kuren anmeldelse […]

 18. Pia Bruhn den 11. august 2014 kl. 21:17

  Jeg har været på 5:2 diæten i ca 1 år. Spiser således: faster mandage og torsdage (som regel), spiser alm. sund mad de andre dage. Tæller ikke kcal og spiser 0 kcal på mine fastedage, som varer 36 timer pr. gang. Løber 4 gange pr. uge og laver nogle øvelser (planke, squats mv.) 2 gange pr. uge. Har det super godt, ser faktisk frem til mine fastedage og nyder den indre ro det giver mig. Er dog lidt fanatisk og spiser mindst muligt industrifremstillet mad, og slet ingen light produkter. Spiser gerne både smør, fløde og flest mulige ØKO varer. Taber mig fint og har nu fokus på sundhed fremfor vægttabet. Føler mig stærk i kroppen.

  • incognitodk den 24. august 2014 kl. 16:52

   lyder godt. tillykke med både resultatet og processen.

   Anders

 19. Lise den 3. september 2014 kl. 21:05

  Jeg er rigtig glad for 5:2 kuren og har tabt mig en del. Jeg synes at dit input er rigtig interessant med en anden synsvinkel på emnet. Men man kan ikke komme uden om at den virker 🙂 Jeg har selv en side om bla 5:2 hvor du er velkommen til at kigge forbi: http://www.lisesverden.dk Hilsen Lise.

  • incognitodk den 4. september 2014 kl. 10:43

   Lise
   Det hjælper altid at spise mindre. Ihvertfald forbigående. Sagen er jo bare den at det ikke er den forbigående effekt der er den interessant, men effekten der er efter 5 år. Og der mener jeg at den officielle 5:2 diæt har nogle alvorlige problemer.

   Anders

 20. Maria den 18. september 2014 kl. 18:28

  Interessante observationer. Jeg og min familie har mere eller mindre indført en 5:2 livsstil og har faste faste dage hver uge. På lang sigt er det måske ikke sundt, men det har været et genialt boost for os med denne effektive slankekur . Spændende blog!

  • incognitodk den 19. september 2014 kl. 8:21

   Mange tak
   Håber du/i bliver hængende ;o)

   Anders

 21. Pia den 19. januar 2015 kl. 14:28

  Rigtig fin og brugbar anmeldelse. Noget af det svære ved kuren er at finde på spændende retter med få kalorier. Der kan jeg anbefale bogen som der linkes til længere ned på siden her http://www.bogtoppen.dk/52-kuren/

  • incognitodk den 25. januar 2015 kl. 21:54

   hej Pia Tak for din kommentar ;o)

   Anders

 22. Marcus den 21. april 2015 kl. 16:28

  Hej

  Er der en grænse for hvor gammel man skal være?

  Min venindes lidt overvægtige barn, som både er meget høj og kraftig af sin alder, havde nemlig snakket om denne kur. Men er hun gammel nok? Kan det skade noget? Hun er 14 år gammel…

  • incognitodk den 9. maj 2015 kl. 15:37

   Altså det er muligt det kan hjælpe med vægttabet, men når det er et barn ville jeg helt sikkert forsøge at fokusere i almindelighed på at få etableret nogle sundere vaner omkring at spise grøntsager og være fysisk aktiv.

   Anders

 23. Jannne den 11. marts 2016 kl. 10:47

  Jeg ved ikke om denne blog stadigvæk kører, men nu prøver jeg at skrive i den. For et par år siden var jeg på 5:2 kur i 6 måneder. Jeg tabte mig kun 2 kg og det var den første måned og så ikke mere. Det undrede mig og tilsidst gad jeg ikke mere. Jeg vejer måske 10 kg for meget og har i perioder tabt mig, men kommer hurtig tilbage til 'normal'. Jeg blev optaget af jeres skriverier om at have 'rigtige' fastedage uden mad. Måske vil det virke på mig. Mit spørgsmål er så: Hvad drikker I i løbet af sådan en dag for at holde det ud? Og hvordan kunne en fastedag se ud tidsmæssigt? hvor mange timer er en fastedag?

  • Anders Nedergaard den 26. juli 2016 kl. 12:36

   Undskyld sent svar. Vi anbefaler vand, te og kaffe.

   Anders

Efterlad en kommentar