Fastebrevkassen 5 – nu med tropiske nætter

Så er er nyt i fastebrevkassen igen. Bogen er færdig med første runde hos redaktøren og vi har sendt vores rettelser ind. Jeg har på fornemmelsen, at hun vil forsøge at gøre det mere damebladsagtigt end jeg bryder mig om, men jeg kæmper for det ;o). Derudover så kommer den første danske bog om 5:2 faste ud næste onsdag, hvor jeg er inviteret i Godmorgen Danmark med Caroline Fibæk. Det skal nok blive sjovt.

 

Anne-Sofie

Submitted on 2013/07/30 at 9:50 PM

Hej Anders, jeg har i mange år været på min ideal vægt, men et halvt år i Berlin var nok til at jeg tog ca 15 kilo på. Nu har jeg tabt de fem i løbet af de sidste 6 måneder, men er lidt utålmodig og gad godt at jeg lige kunne tabe de 10 kilo og så gå tilbage til min normale spise, for den kan vist holde min vægt. Det var bare lige det halve år i Berlin der fik mig revet med, de lever jo som grever og baroner dernede:) Håber du kan give et svar på mit lægmands spørgsmål. Har aldrig gået op i kure før, men det her lyder ret vildt. Jeg tror bare ikke jeg kan holde den for evigt, fordi der også er så meget socialt i mad og jeg bor i kollektiv og jada jada… Bedste Hilsner Anne-Sofie

Hej Anne-Sofie

Allerførst så kræver en blivende ændring i ens krop blivende ændringer i ens adfærd, så din forståelse af, at du kan tage en “kur” og så vende tilbage til den gamle livsstil og derefter holde vægten, er ikke nødvendigvis rigtig.

Så hvis du gerne vil holde en bestemt vægt, skal du finde den livsstil, der tillader dig at holde denne vægt og som du kan holde ud at leve med resten af livet, istedet for at satse på en dramatisk intervention for at komme ned på vægten og derefter måske kæmpe for at holde den. Når det så er sagt, så kan fastedage sagtens være en del af en livsstil, der kan vedligeholdes i lang tid. De fleste mennesker der prøver det beskriver, at det er lettere end man skulle tro, men det garanterer selvfølgelig ikke imod tilbagefald. Håber du finder den rigtige (og holdbare) vej til din ønskede vægt.

Anders

Maria

Submitted on 2013/07/24 at 12:16 AM

Hej Anders, min kæreste og jeg hørte dit radioprogram på vores sommerferie, og ville med det samme prøve at faste to dage om ugen. Jeg har derfor nogle spørgsmål. Hvordan kommer man i gang? Er der et interval der er bedre end andet, jeg mener er det bedst fra morgen til morgen eller fra frokost til frokost? Hvis man skal spise noget til aften, har jeg læst at nogle grønsager er bedre end andre fordi man ikke ryger ud af ketose? Mvh. Maria

Hej Maria

der er mange måder at gøre det på, men den letteste måde er at starte med ikke at spise fra morgenen af, så man forlænger den fasteperiode, som natten naturligt udgør. Om man så tager en hel dag eller kører indtil aften er en anden sag. I 5:2 kuren som sandsynligvis bliver meget populær her til efteråret tillades det, at man spiser 5-600 kcal på fastedagene og der er det, som du siger, smart at man spiser ketosevenligt. Det vil sige, at man skal minimere inholdet af kulhydrater i kosten, altså intet brød, pasta, øvrige melprodukter, det meste frugt og rodfrugter. Det efterlader kød, æg, avocado, bladgrønt, og visse nødder f.eks., så man kan sagtens spise lækker nærende mad alligevel.

Anders

Ida

Submitted on 2013/07/23 at 1:46 PM

Hej Jeg er lidt forvirret da der er mange der skriver om, at det tager flere dage at opnå ketose? Mit spørgsmål er, hvordan kan man i en fastediæt på 5:2 så opnå ketose ved kun at faste én enkelt dag og så spise normalt igen dagen efter? Et andet spørgsmål, skal de to faste dage ligge fuldstændigt fast på ugen eller må det godt varierer en smule? På forhånd tak Ida

Hej Ida

Det er rigtigt, at for almindelige mennesker tager det 36-48 timer at gå i ketose, men det ser ud til at man kan optræne overgangen til ketose, så man går meget hurtigere i ketose efter fastens start. Helt ned til 12-15 timer efter sidste måltid, kan nogle måle ketonstoffer i blodet eller urinen. Så det ser ud til, at denne overgang simpelthen kan trænes. Om man kan optræne dette respons kun med to fastedage per uge er et andet spørgsmål, som jeg ikke tør sige noget om. I 5:2 kuren må man endda spise 5-600 kcal på fastedagene og hvis de kcal ikke er ketosevenlige (se ovenover) så tror jeg slet ikke, man får optrænet denne overgang til ketosetilstanden tilstrækkeligt. Og til det sidste spørgsmål, så må fastedagene gerne variere fra uge til uge.

Anders

wynn | Rep: 19p (?)

Submitted on 2013/07/23 at 11:06 AM

Ja, cykelholdet, sorry. Mente blot mhp. forstærket glykogen resyntese og restitution, som du nævnte, eftersom Froome virkede så overlegen i dette års Tour. Men han blev så lidt mindre overlegen hen mod slutningen, og min kommentar var da også ment sarkastisk 😉 Men kunne man i princippet ikke drage nytte af en form for IF i træningsperioder indenfor udholdenhedssport, hvis der var noget om snakken og det ikke kun var spekulativt, som du skriver?

Hej Thomas

Jo, det tror jeg faktisk, man kan. Det ser ud til, at man ved ketosediæter kan øge den maksimale hastighed med hvilken man kan mobilisere og brænde fedt, og i udholdenhedssport, der varer mere end et par timer, er det faktisk en vigtigere parameter end ens maksimale iltoptagelse. Det samme burde ske ved fastediæter, men det er der ikke forsket i endnu. Jeg er ved at skrive et længere indlæg om lige præcis dette aspekt ved ketosetilpasninger. Det bliver MEGA!

Anders

 

Og så har jeg fået et spørgsmål vil kontaktformularen, som jeg også lige tager her

Kære Anders.
Jeg tillader mig at benytte mig af din kontaktformular, fordi jeg har et spørgsmål, som jeg har forsøgt at få afklaret, men ikke umiddelbart kan få afklaret ved mine googlesøgninger.
Jeg hørte med stor interesse jeres udsendelse i Forfra med Jeppesen, og jeg har nu (formodentlig som så mange andre) lyst til at kaste mig over 5:2 diæten.
Jeg har imidlertid et spørgsmål, om hvordan det hænger sammen med motion. Jeg løber en hel del. Ikke super meget, men jeg løber ofte langt. Jeg løber ca 3 gange om ugen. En gang interval omring 6 km, en mellemlangtur på 8-10 km og så en tur på 15-20 km. Hvordan hænger faste sammen med det? Er det bedst at lægge løbeturene på dage, hvor jeg ikke faster, og skal jeg måske også undgå at tage den lange løbetur dagen efter en fastedag, hvor mine energidepoter måske ikke er fyldt lige så godt op som efter en dag med spise?
Jeg vil mene, at jeg er “normal” af bygning og spiser forholdsvist sundt og varieret.
Jeg ser frem til at høre dit svar – og tak for en interessant og saglig udsendelse.

Mange hilsener fra Mette

Hej Mette. Det er et rigtigt godt spørgsmål og uhyre relevant. Generelt er det sådan, at kredsløbstræning under 60-65% af VO2max (svarende til 60-65% af pulsreserven) sagtens kan udføres på fastedage. Lige så snart intensiteten kommer over det, vil musklerne begynde at køre på kulhydrat, som der jo ikke er så meget af i kroppen under faste. Derfor bør den mere intense træning holdes af kortere varighed på fastedage (under 15-25 minutter) eller alternativt placeres på dine spisedage. Rent faktisk tyder det på, at den metaboliske fitness, altså evnen til at bruge fedt som brændstof, kan trænes endnu bedre ved fastende lavintens kredsløbstræning end ved lavintens kredsløbstræning for sig selv. Og for god ordens skyld, så er man først fastende, når det er mindst 12-15 timer siden, man sidst har spist ;o)

Anders

22 Comments

 1. Allan Salmi Sommer den 5. august 2013 kl. 6:10

  Hej Anders, jeg følger din blog med stor fornøjelse, ikke mindst dine artikler vedrørende faste. jeg praktisere selv morgenfasten, men har i lang tid drukket friskpresset rødebedejuice med citron og ingefær når jeg sår op. Ødelægger det fasteeffekten og skal det flyttes til et andet tidspunkt på dagen?
  Vh Allan

  • incognitodk den 5. august 2013 kl. 9:12

   Hej Allan
   Hvis man skal noget af det "særlige" ud af faste, som det kan, skal man have perioder på mindst 12-15 timer og gerne længere, hvor man slet ikke spiser kulhydrater. Så om det ødelægger fasteeffekten afhænger af hvordan dine øvrige måltider er placeret ;o)

   Anders

 2. wynn den 5. august 2013 kl. 13:24

  Takker for svar endnu engang! 🙂 – Og det lyder da som et voldsomt interessant indlæg, så det vil jeg da se helt vildt frem til!

  Mht. ketose-indtræfning afhænger det så ikke også en hel del af, hvad man mere præcist har indtaget i tidsrummet forud for fasten? Jeg synes, jeg svinger en hel del, og gik ud fra, det var alt efter, hvor meget jeg havde i systemet i forvejen.

  • incognitodk den 6. august 2013 kl. 11:28

   du har helt sikkert ret ang. hvad og hvor meget man har spist før

   anders

 3. Mia den 6. august 2013 kl. 9:33

  Hej.

  Nu har der været en masse med at det er usundt for kvinder at faste, hvad er din holdning til dette?
  og et andet spørgsmål, hvis man kører faste fra 20 aften til 12 næste dag, er det så okay at træne fra 6.30 til 7.30 med indtagelse af BCAA??

  • incognitodk den 13. august 2013 kl. 18:01

   Hej Mia
   Jeg har svaret på det med om faste også er for kvinder i flere omgange i de tidligere fastebrevkasser, så jeg vil være så fræk at henvise til dem (tror det er nummer 1 og 2). Med hensyn til fastende træning, så vil jeg mene at man kun skal lave lav intens fastpuls træning mens man faster. Styrketræning eller højintens kredsløbstræning bør man kun lave hvis man kan spise bagefter. Om BCAA i praksis gør en forskel ved lavintens kredsløbstræning er temmeligt usandsynligt.

   Anders

 4. Kern T. Gucfa den 8. august 2013 kl. 8:27

  Jeg har ikke prøvet 5.2 diæt, men fasting princippet har jeg gode erfaringer med.

  For 1½ år siden tænkte jeg; nu må det stoppe.
  Efter 13 års vægttræning, heraf 11 år som konkurerende styrkeløfter og hurtige diæter hvis jeg lå mellem to vægtklasser, var jeg de sidste par år blevet 120 kg tung. Massiv ja, men fandme også tyk.

  Det tog en måned at overbevise mig selv om at IF kunne være en god idé, for det var fandme svært at komme ud af dogmen omkring mange måltider. Jeg kunne virkelig godt lide tanken om f.eks at skippe morgenmad (havde gennem en del år ikke rigtig appetit om morgenen), men til gengæld spise færre, men større måltider. Dels fordi jeg var blevet *enormt* træt af at min hverdag var så fokuseret på mad. Jeg var ved at blive vanvittig af hele tiden at tænke på at spise hver 3-4 time og det harmonerede ikke med min arbejdsdag og jeg følte til sidst en lede ved gennem 13 år at forberede mad til ~6 måltider om dagen.

  Så jeg hoppede på IF princippet i 9 måneder og startede ud med 3500 kcal pr. dag, som blev til reduceret til 3000 kcal over et par måneder. Til sidst stagnerede jeg og ændrede herefter til at spise 4000 kcal på træningsdage og 2500 kcal på ikke-træningsdage fordelt på to måltider: frokost og aftensmål/mad efter træning.

  Jeg oplevede dog lidt luksus "problemer":
  Hvis jeg skulle supplere med kcal op til 4000 kcal, hvoraf de 420 kcal kom fra protein, fandt jeg hurtigt ud af at jeg simpelthen ikke kunne æde mig igennem kartofler, så jeg spise ofte pasta, brød og ris. Mængden af disse var så stor, især efter træning, at selvom de har høj glykemisk indeks så oplevede jeg ikke sult. Prøv selv at spise 400-500 gr. pasta, 500 gr. kød og et par hundrede gram grøntsager med fuldfed mayo og nødder.

  For 1½ siden begyndte jeg desuden at læse om de første undersøgelser omkring animalsk fedt og olier og jeg tænkte; hva' faen, jeg gør det sku'.
  Så jeg spiste 12-16% hakket oksekød, spiste fedtkanter på lean kød og alle mine dressinger blev lavet på fuldfed mayo, yoghurter og smørindtaget blev også betragtelig uppet. Det var faktisk nødvendigt for at komme op på 4000 kcal når jeg kun spiser 2 måltider.

  Jeg er blevet så glad for IF at jeg stadig lever efter princippet, det virker på mig forbi:
  1. Det er fedt at vågne om morgenen, brygge en kop mocca, læse nyheder og så på arbejde.
  2. Jeg har til min store overraskelse ingen problemer med at undvære mad i mange mange timer og følelsen af en god sult kl 11.30-12 er rigtig fed.
  3. Endnu bedre er måltidet efter træning hvor jeg banker +2000 kcal indenbords, et tidsrum hvor man er meget insulin sensitiv virkelig har gavn af føden.Jeg elsker følelsen af at være rigtig mæt.
  4. Jeg bruger ikke oceaner af tid og planlægning på at lave måltider til flere dage frem. Det letter enormt psykisk og giver mig helt enkelt mere fritid. Herligt.
  5. Jeg kan tilpasse mig som jeg vil. Nogle dage spiser jeg 2 måltider, andre gange 4 hvis man er til reception, ude med venner, familiebesøg etc. Bare det er indenfor re-feed perioden.
  6. Jeg kan stadig æde junk, slik og chips og gjorde det i rimelig stor stil under diæt. Jeg kunne f.eks finde på at spise 300 gr kartofler som er sølle 258 kcal men alene mængden gør at det mætter ganske godt og så ellers æde en pose chips og nødder til en film eller computerspil. Jeg blev måske en smule sulten hen af aftenen, men jeg vidste jo at jeg havde de kcal jeg skulle bruge. Suck it up.
  7. Jeg elsker kulhydrater. Jeg har endnu ikke mødt en kulhydrat jeg ikke kan lide. De smager fantastisk i praktisk talt alle afskygninger og ligegyldigt hvor meget paleo'ister vender og drejer det, så er de kroppens hovedenergikilde og har været det i umindelige tider. De gør at jeg kan træne hårdt og tungt selv under diæt og populært sagt er jeg aldrig "carb-flad".

  Min dag under diæt og nu:

  Kl. 07 – står op og får kaffe
  Kl. 11.30 – solid frokost på omkring 6-800 kcal
  kl. 17-19 (alt efter arbejde, overtid, træning etc.) Aftensmad så jeg rammer ca. 4000 kcal.

  Mellem kl 11.30 og 19 kan jeg sagtens komme ud for at spise et eller flere måltider udover de to hovedmåltider, men det er helt fint, det er stadig indefor det man kalder re-feed perioden og jeg holder bare lidt øje med kcal'erne.

  IF resulterede i et vægttab på 27 kg, fra 120 til 93 og jeg lavede en lille gif med resultatet. http://gucfa.dk/fatcut.gif

  Mvh Kern

  • incognitodk den 13. august 2013 kl. 17:58

   Hej Kern og tak for historien. imponerende vægttab, du er jo blevet et jern at se på ;o)

   Anders

 5. Caroline den 13. august 2013 kl. 13:06

  Stort tillykke med den nye bog!
  Glæder mig til at få fingrene i 1-Dagskuren. 🙂

  • incognitodk den 13. august 2013 kl. 17:57

   hej caroline
   mange tak

   anders

 6. Kris den 16. august 2013 kl. 19:38

  Hej Anders

  Jeg har for nyligt hørt "Forfra", programmet fra radio 24/7, og har læst denne blog igennem.

  Jer netop begyndt på hvad man vel kan kalde en 3:4 kur, hvor jeg faster mandag, onsdag og fredag, og spiser resten af dagene. Mit første spørgsmål går således på om det er ideelt, da jeg ikke har fundet andre lignende.

  Grunden til at jeg faster efter dette program er at jeg træner håndbold tirsdag og torsdag, og der vil ofte komme kampe om søndagen, så jeg har lavet det så jeg har rigeligt brændstof de dage. Men for at holde/forbedre formen i forbindelse med håndbolden, træner jeg ofte mandag, onsdag og fredag med intervalløb eller HIIT i mellem 20 og 30 minutter.
  Indtil videre har det ikke været et problem at træne på fastedage, men mit næste spørgsmål går således på, om det ville være fordelagtigt at træne på den måde jeg gør. I forhold til håndbold er det i mit hoved fordelagtigt, da dét også er stærk intervaltræning. Men jeg tænker på om jeg belaster min krop for hårdt på de dage jeg faster ved netop at træne på denne måde.

  For mig er formålet at tabe mig, med så lavt et tab af muskelmasse som muligt, og de dage jeg træner under faste bliver det også til lidt træning af rygmuskulaturen, da jeg har svag ryg (ikke for at få større muskelmasse, men muskelstyrke).

  Alt i alt tror jeg jeg vil spørge, om jeg mister større mængder muskelmasse end godt er, ved den måde mit trænings-/fasteprogram.

  Jeg håber du forstår mit spørgsmål, og at du vil tage dig tid til at svare på det 🙂

  På forhånd tak

  Kris Mathiesen

  • incognitodk den 20. august 2013 kl. 8:24

   Hej Kris
   Det er godt nok et stramt program med træning du bruger samtidig med hvad jeg formoder må være et rimeligt stort energi underskud. Nu kan jeg ikke vide hvor meget du spiser på dine spisedage, men jeg vil gætte på at du med 3 ugentlige fastedage taber dig op til en kg i ugen og det er en del. Du skriver at du oplever at træningerne går godt og det er måske det vigtigste. Det hænger sikkert sammen med at du holder dine HIIT træninger korte. Så længe de ikke er særligt meget længere end 20 min burde du have nok kulhydrat i musklerne, til at du ikke begynder at spise muskler. Du bør dog under alle omstændigheder holde øje med tegn på stress eller overtræning, f.eks. søvnbesvær eller høj hvilepuls, for du kører et hårdt program, hårdere end hvad mange ville kunne holde til i længere tid. Held og lykke med projektet.
   Anders

 7. Kris den 18. august 2013 kl. 13:18

  Hej Anders

  Jeg har netop påbegyndt, hvad man vel kan kalde en 3:4 fast, hvor jeg faster mandag, onsdag og fredag. Formålet for mig er primært at tabe mig, uden at miste for meget muskelmasse. Grunden til at jeg har valgt netop dette program er, at det passer bedst ind i min håndboldkalender, så jeg har godt med brændstof på trænings- og kampdage, som er tirsdag, torsdag og søndag.

  Jeg har i denne forbindelse et par spørgsmål vedr. både faste og træning.

  Hvis man på en fastedag er til fest, hvor det enten er svært, eller socialt u accepteret, ikke at spise sammen med de andre, vil det så være fordelagtigt at faste indtil aftensmaden? Så man altså afbryder sin fast 10-12 timer før tid.

  Jeg træner som sagt håndbold på de dage jeg spiser, men for at holde/forbedre formen, er jeg 'nødt til' at træne ved siden af, hvilket resulterer i, at jeg stort set hver uge, løber intervaltræning/HIIT både mandag, onsdag og fredag. Her i den første uge, har det ikke været noget problem, men er der fare for at overbelaste sin krop, når den i en længere periode vil kommer til at træne intenst på tom mave?

  Mit sidste spørgsmål går på, om det ville være fordelagtigt at træne på en anden måde. HIIT og almindelig interval matcher godt i forhold til håndbold, og jeg ved at ens fedt forbrænding skulle være helt i vejret efter en HIIT-træning. Men under interval træning har jeg læst mig til at man nedbryder muskelmasse, men er det i så ubetydelige mængder at det er ligegyldigt, og muskeltæringen værre af, at man ikke spiser? Og hvis muskeltæringen bliver værre, ville det så være bedre at løbe mere konstant i et lidt lavere tempo, selvom det ikke træner min kondition på samme måde?

  Jeg håber du vil tage dig tid til at svare på mine spørgsmål.

  På forhånd tak, og tak for en fed og informativ blog.

  Med venlig hilsen
  Kris Mathiesen

  • incognitodk den 20. august 2013 kl. 8:31

   Hej Kris
   Problemet med HIIT træning er at det på mange måder minder om en slags styrketræning og det derfor kræver noget remodellering i de trænede væv, både perifært og i hjertet. Denne type tilpasninger kræver brændstof og byggesten og det får man af indlysende årsager ikke på sine fastedage. Hvorvidt det er et problem i praksis, eller om kroppen finder en måde at omgås det på aner jeg simpelthen ikke, men med så stramt et træningsprogram som du kører, så tror jeg næsten at jeg ville anbefale dig at prøve at køre uden aftensmad på dine fastedag i 4-6 uger og derefter prøve at køre MED aftensmad i 4-6 uger for at se hvordan det påvirker din træningskvalitet, dine træningsfremskridt og dit vægttab.

   Anders

 8. Emil den 18. august 2013 kl. 19:56

  Hej Anders.
  Endnu et spørgsmål vedrørende styrketræning og fastediæter:
  Jeg har nu levet efter 16/8 intervallet (LeanGains) i over et år. Jeg har dyrket styrketræning 3-4 gange om ugen i godt og vel også et år nu. Jeg afslutter mit sidste måltid ved omkring 22:00, og spiser derfor mit første måltid ved omkring 14:00-15:00 tiden næste dag. Jeg går i gymnasiet, og har fri 15:35 hver dag, hvorefter jeg træner ved 17:00 tiden. (Jeg træner altså ikke fastet).
  Du skriver at tilvænningen til ketose kan tage flere uger, og selv ved 5:2 metoden ville det tage lang tid.

  1. Hvis det tager lang tid med 5:2 metoden, hvor lang tid ville det så tager, før man fik de fordele, som ketose indebærer? (Bedre fedtmobilisering, bedre insulinsensitivitet etc.)

  2. Ved min metode, undgår jeg så ikke gluconeogenese, da jeg træner på en fuld mave?

  3. Får jeg stadig fordelene af fasten, selvom at jeg kun faster 16-18 timer, og træner på en fuld mave?

  Glæder mig til at læse din bog!

  • incognitodk den 20. august 2013 kl. 8:40

   Hej Emil
   Jeg besvarer dine spørgsmpl numerisk ;o)
   1. det kan man ikke sige kvalitativt og der er givetvis også væsentlige individuelle forskelle. Man bliver bedre til at faste med det samme og de fleste vil opleve det subjektivt som lettere efter allerede et par uger. Evnen til at spare på glukoneogenese vil sikkert kunne måles efter et par uger også og nå et nyt steady state niveau efter 6-8 uger gennemsnitligt, men det er udelukkende gæt, udfra hvordan metaboliske tilpasninger normalt indtræder.
   2. Under træning, sikkert, men nok ikke i slutningen af din fasteperioder. Der kan man heller ikke helt undgå det og slet ikke på så korte faster. Men det betyder ikke noget. Det (16:8) medfører jo en lavere måltidsfrekvens og det er der mange ting der tyder på, er bedre for kropssammensætningen.
   3. Jeg vil tro at du høster nogle af fordelene. Når man skal sammenligne leangains med f.eks. 5:2 skal man jo huske på at man oftest gør det hver dag istedet for kun to dage i ugen, men der findes ingen forskning på IF protokoller, hvor man har korte faster hver dag endnu.

   Anders

 9. Kris den 21. august 2013 kl. 13:07

  Hej igen

  Beklager de to indlæg, men min pc gik død under det første, så troede ikke det kom ind.

  Men tak for svaret 🙂

  Jeg har nu også læst dit seneste blog indlæg om 5:2 kuren, og jeg er blevet lidt mere åben overfor, at det ikke er så sort/hvidt i forhold til faste, så jeg er begyndt at kombinere hele fastedage med fasteperioder på mellem 15 og 18 timer.
  På denne måde er der vel mindre risiko for overtræning på fastedage, da det ikke sker så ofte?

  Det skal nok også siges, at jeg også før mit fasteforsøg, har været vandt til at presse min krop med hård intervaltræning 5 dage om ugen. Om det er sundt med/uden mad ved jeg ikke, men min krop har på ingen måde brokket sig over det endnu, her et år efter jeg begyndte på dette tætte cardioprogram.

  Til sidst: Når nu du siger at der burde være kulhydrat nok i musklen til ikke at spise muskelmasse, betyder det så, at det er en skrøne når folk fortæller mig at kortvarig træning ved meget høj intensitet udelukkende tærer på muskelmassen?

  På forhånd tak for svaret 🙂

  • incognitodk den 21. august 2013 kl. 20:58

   hej Kris
   Hvis du holder varigheden af den intense intervaltræning nede under 20-30 minutter burde der ikke være noget problem. Det vigtigste er at du lyttter til din krop og holder øje med om du kommer i bedre form. Gør du ikke det er det er rimeligt sikkert tegn på at det er ved at blive lidt for meget.

   Anders

 10. Jan den 21. august 2013 kl. 16:13

  Hej Anders.

  Jan her, mand, 53 år… startvægt 116,2

  Har hørt jeres udsendelse sammen med Jeppesen, syntes den var dejligt ned på jorden.
  Jeg startede den 10 august på 5:2 diæten, og har i dag tabt 5 kg.
  Men:
  Jeg har diabetes 2, og tager Metformin 500 mg hverdag, og håber at kunne smide pillerne ved at tabe mig. -nogle gode råd?
  Jeg ved godt at det frarådes at diabetikere kører 5:2 diæt, men jeg føler intet ubehag, ved fasten, og denne kur ser ud til at virke.
  Er det virkelig rigtigt at vi overvægtige diabetikere ikke kan/må køre 5:2 og hvorfor?
  Har du hørt om diabetes 2 ramte, på medicin, der har/kører 5:2 diæten?
  På forhånd tusind tak. Jan

  • incognitodk den 21. august 2013 kl. 21:03

   Hej Jan
   jeg synes det er noget fis at sige at diabetikere ikke må faste. De vil gennemsnitligt set nok synes det er lidt sværere end folk der har et sundt stofskifte, fordi de har sværere ved at mobilisere fedt. Men hvis man er i gang og får det skidt er løsningen jo lige for – at spise.noget. Hvis du allerede er i gang og har det fint med det, så hold endelig fast. Og husk at komme til lægen en gang imellem og lavet en ny glukosebelastning for at se om din blodsukkerkontrol er blevet så god at du kan smide metforminen – den er ikke helt uden bivirkninger og det ville være dumt at tage den hvis du kan undvære den ;o)

   Anders

 11. Kris den 25. september 2013 kl. 13:06

  Hej igen Anders

  Hvordan reagerer kroppens immunforsvar på at faste?

  Grunden til jeg spørger er, at jeg netop er blevet syg (snottet næse, let feber, tungt hoved osv.) efter at have fastet periodisk i ca. 6 uger. Jeg vil ikke give fasten skylden, men kan fasten svække ens immunforsvar nok til at man er mere modtagelig for virusinfektioner?

  Det næste er så om man kan fast mens man er syg? Har det en gavnlig effekt på helbredelsen, eller svækker man immunforsvaret yderligere ved at faste under sygdom?

  Jeg glæder mig til at læse din respons 🙂

  Med venlig hilsen
  Kris Mathiesen

  • incognitodk den 26. september 2013 kl. 8:45

   Hej Kris.
   Så længe du ikke er på vej ud i noget undervægt vil faste ikke påvirke dit immunforsvar negativt. Jeg tør dog ikke sige om selve det at faste vil gavne eller skade din restitution under sygdom. I virkeligheden tror jeg ikke det gør nogen forskel, men det er altså ikke baseret på nogle konkrete observationer eller studier, bare min gut feeling. Jeg har talt med mange der faster også når de er sløje og jeg har ikke hørt om nogen der skulle opleve at det føltes værre eller som om det fuckede med deres immunforsvar. Skulle jeg selv blive ramt af den dødsensfarlige manfluenza ville jeg dog nok alliere mig med 6-8 liter stærk kaffe, en kanelstang og GTA V, men det er bare mig ;o)

   Anders

Efterlad en kommentar