KropBlogs nytårstale 2013

Så er 2013 ved at være slut og når man har en blog, skal man jo gøre regnskab for året, der gik og give sine bud på, hvad det næste år kommer til at rumme.

KropBlog

Her på bloggen har jeg desværre ikke fået skrevet nær så meget, som jeg gerne ville, men sådan kommer det nok til at blive ved med at være, for jeg har SÅ mange ting, jeg gerne vil skrive noget om, og det er urealistisk, at jeg kommer til at nå dem alle, så længe at jeg kun har to hænder og 24 timer i døgnet. Ikke desto mindre har bloggen nu rundet over 200.000 besøg på trods af, at jeg forholdsvis sjældent opdaterer. Da jeg startede bloggen, var jeg pinligt bevidst om, at man helst skulle opdatere meget hyppigt, og at det ikke ville være muligt for mig, da jeg som regel skriver lange indlæg. Det ser dog ud til, at mange af mine indlæg bliver ved med at generere hits i meget længere tid, end klassiske, meget korte blogindlæg. Jeg kan også se på min abonnentliste, at der er flere navngivne professorer og lektorer fra de naturvidenskabelige fakulteter, samt flere relevante mediepersoner. Dermed ser det også ud til at bloggen har en ret bred berøringsflade.

Mange af mine bekendte har sagt, at jeg burde skrive udelukkende på engelsk, men det kommer ikke til at ske. Visse emner har kun relevans for danske læsere, og jeg vil derudover også gerne have en mulighed for at ramme dem, som ikke læser engelsk, gamle som unge. Men jeg vil fremadrettet skrive noget mere på engelsk og måske forsøge at få oversat nogle af de engelsk-sprogede indlæg til dansk as we go. Jeg kan rent pragmatisk observere, at 3 ud af de 10 meste læste indlæg har været blandt de engelsksprogede jeg har skrevet, selvom jeg kun har skrevet et par håndfulde engelske indlæg.

Jeg har også planlagt at begynde at smide et “månedens træningsprogram” op, “Workout of the Month” WOM. Om jeg når at få sat dette i værk allerede fra januar ved jeg ikke, men jeg vil forsøge at nå det.

I løbet af 2014 vil der også komme nogle korte e-books (10-20 sider) på bloggen hver omhandlende relativt afgrænsede emner som vægttab, træning for muskelvækst, faste, træning for styrke. De vil indeholde en kort gennemgang af de væsentligste overvejelser man bør gøre sig og lade det udmønte i helt konkrete anbefalinger. Hvorvidt de bliver smidt op gratis eller til et symbolsk småpengebeløb har jeg ikke helt taget stilling til endnu.

Derudover kommer 2014 også til at byde på et nyt bloglayout, som jeg er ved at forberede, og noget nyt indhold (sider på bloggen, ikke blogindlæg), så det bliver tydeligere, at jeg sælger foredrag og tilbyder konsulentvirksomhed og muligvis noget webshop, som foredragene kan sælges igennem.

Det akademiske

Mit fuldtidsarbejde er i en erhvervs-Post Doc-stilling/seniorforsker i et samarbejde imellem Nordic Bioscience og Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital, hvor jeg skal finde blodbaserede biomarkører for muskeltab og muskelsygdomme, samt ELISA assays, der kan detektere disse biomarkører. Og dér har mit år været usædvanligt produktivt. Jeg har i 2013 fået enten udgivet eller antaget omkring 10 videnskabelige artikler, hvoraf de 5 eller 6 er som første forfatter, hvilket er mere end jeg fik lavet i de 3-4 år, hvor jeg arbejdede på min PhD. Jeg har afsluttet mit første vejlederforløb for en specialestuderende, hvilket gik nogenlunde, og jeg kommer til at starte mit første forløb som vejleder for en PhD studerende i januar. Derudover tilgår der et par specialestuderende i løbet af foråret, så vi får en rigtig gruppe, der skal forske i muskelbiomarkører ;o) Derudover er jeg blevet tovholder på et samarbejde mellem min arbejdsplads Nordic Bioscience, Forskerskolen Metabolic Diseases og DTU Systembiologi. Det kan der komme noget rigtigt spændende ud af med henblik på at opdage nye biomarkører.

2014 kommer forhåbentlig til at være ligeså akademisk produktivt, eller mere. Blandt andet er jeg ved at forberede et forskningsprojekt, hvor vi skal kortlægge blodpeptidomet imellem patienter med muskeltab vs. patienter uden muskeltab i udvalgte sygdomskategorier med henblik på at opdage nye peptid biomarkører. Med lidt held kan det blive VIRKELIGT interessant.

Alt “det andet”

Jeg har haft skruet ned for udenomsarbejdet, da det akademiske har kostet det meste af min tid. Men der er alligevel blevet tid til at forfatte en bog sammen med Michael Jeppesen (journalist) og Martin Borch Jensen (aldringsforsker), så jeg nu også kan kalde mig forfatter. Det har været en ret sjov og lærerig proces, og det betyder helt sikkert, at det vil være lettere at få nogle af mine andre projekter ud. Jeg har nemlig allerede nogle manuskripter, der brænder lidt i skuffen (og har gjort det i nogle år for fleres vedkommende). Eksponeringen i forbindelse med bogen og mit bekendtskab med Jeppesen har givet mig mulighed for at sætte foden i døren til medieverdenen. Det har blandt andet givet mig en en mulighed for at lave en radioudsendelse med Brian Mikkelsen til Mikrofonholder på Radio24syv, hvor jeg har mulighed for at grille ham omkring den politisering af doping, som han var med til at institutionalisere. Og der er god sandsynlighed for, at jeg får mit eget radioprogram på Radio24syv på et tidspunkt i 2014! Jeg har sågar allerede været inde og snakke med Mads Brügger om det ;o)

Jeg har i 5-6 år haft en tjans for Antidoping Danmark, hvor jeg svarede på spørgsmål på deres hjemmeside og var “lidt konsulent-agtig generelt” vedrørende sportskosttilskud og motionsdoping. Denne tjans standsede sommeren 2013. Ikke fordi jeg havde fucket noget op eller været for kritisk, men fordi de er i gang med at omstrukturere, specielt vedrørende den måde de indgår i skoleprojekter på. Det giver mig selvfølgelig også lidt mere frihed med hensyn til, hvordan jeg opfatter ADD’s resultater i kampen mod doping ;o)

Jeg skriver tit og meget, ja faktisk kan jeg ofte slet ikke lade være, og nogle af tingene havner på bloggen, og nogle er mere egnede som artikler, og så foreslår jeg dem til de passende hjemmesider og blade. Det kommer nok ikke til at ændre sig i 2014 ;o)

Jeg håber meget på, at 2014 vil rumme tid nok til, at jeg kan tage karaten op igen. Jeg har i mange år gået til Ashiara og Kyokushin Karate, men har simpelthen ikke kunnet pleje det på grund af tidsmangel, børn og et travlt liv generelt. Uden jeg helt kan redegøre for hvorfor, så synes jeg, at karaten har kaldt på mig med tiltagende styrke i det forgangne år. Jeg håber meget, jeg kan finde den i løbet af 2014 i alt det andet, som fylder mit liv.

Jeg har også et par hemmelige projekter, som falder lidt udenfor det jeg normalt beskæftiger mig med, men det håber jeg, at jeg kan dele med jer, når de er blevet lidt mere modne.

Hvad er der sket ude i den store vide verden?

2013 blev året, hvor de nye kostråd blev udgivet, og dermed det offentliges abonnement på fedtforskrækkelsen fornyet. Tilsvarende er modstanden eller ihvertfald skepsissen både blandt de alternative og mange eksperter forstærket, og man ser også nu videnskabelige artikler, der stiller spørgsmåltegn ved, om mættet fedt nu også er den store synder, vi er vokset op med at tro. Nok har man et videnskabeligt meget konservativt miljø, men på samme måde er der blandt sundhedseksperterne ofte en lidt romantisk præget modstand mod alt, hvad der er forarbejdet, og endnu en gang efterlades forbrugerne med ringe mulighed for at vide, hvad de skal spise og drikke, ofte resulterende i resignation.

Efter nogle hårde år er fitness branchen igen på vej frem. Så mens foreningslivet bløder, da det senmoderne menneske har meget svært ved at committe til faste tider, så vokser den kommercielle fitness industri stadig. Personlig træning som begreb og levevej er nærmest eksploderet, så hvor der for 3-4 år siden nok kun var 20-40 fuldtids personlige trænere i Danmark, er der nu mange, mange flere. Jeg spåede vist i sin tid, at småholdstræning (med 2-5 personer) nok var nødvendigt i en overgangsfase, for at folk kunne lære, at det rent faktisk gjorde en forskel at betale for professionelles træningsråd, men dog på en lidt billigere måde (småholdstræning er generelt lidt billigere end personlig træning). Det viste sig, at der trods alt var nok danskere, der var villige til at betale 500-1000 kroner i timen for personlig træning, til at det kunne vokse frem. Småholdstræning som koncept gjorde dog aldrig rigtig noget væsen af sig, og dét man ser, der kommer tættest på, er nok nogle af de mange bootcamps diverse fitnesspersoner afvikler. Det er dog fortsat min mening, at småholdstræning stadig udgør et træningsprodukt, hvis niche er uudnyttet i dansk fitness. Vi afventer på samme måde stadig noget bedre afklaring af, hvordan fitness sektoren og sundhedssektoren kan samarbejde, samt om personlig træning kan komme i betragtning som en klinisk ydelse, samt hvilke forudsætninger sådan en samarbjde ville kræve. I USA har man allerede flere certificeringer for personlige trænere fra ACSM og NSCA, der er rettet mod “klinisk træning”. Jeg tror dog, at de stærke faglige organisationer blandt fysioterapeuter og læger vil gøre dette arbejde svært, da de vil have svært ved at overlade den slags arbejde til andre faggrupper.

Crossfit, “funktionel træning” og lignende træningsformer er blevet hvermandseje, og hvor “rigtig” crossfit nok fortsat er lidt elitært, så har de forskellige former for spinoff stadigvæk vist en masse nye muligheder for, hvordan holdtræning kan blive mere styrketræningsagtigt og metabolisk belastende samtidig. Det er en god ting. Vægtløftningselementet i “rigtig” crossfit, som nok gør det utilgængeligt for Hr. og Fru Danmark, har efterhånden haft en effekt på Vægtløftning i Danmark som sport. Til det sidste DM og Copenhagen Weightlifting Challenge var en væsentlig fraktion af deltagerne fra Crossfitmiljøet. Det varmer jo mit hjerte, da jeg synes, at Vægtløftning er den smukkeste af styrkesporterne.

Outro

Alt i alt har 2013 været en spændende år, hvor der for mig er sket utroligt meget og hvor jeg synes, jeg har lært meget. Der er nok ingen tvivl om, at jeg har forpasset mange chancer for at nå ting, ved at jeg ville forsøge at forberede mig, så jeg kunne gøre ting “helt rigtigt”. Det er noget af det, jeg har lært noget om, så jeg håber meget på, at jeg kan vise mig at være blevet bedre til at “execute” på de planer, jeg har.

Godt nytår røvhuller, må det bringe jer store guns, tunge squats, smil, tid til nærvær og til at trække vejret heeelt ned i maven en gang imellem ;o)

 

 

5 Comments

  1. msmille den 2. januar 2014 kl. 11:47

    Tak for nytårstale – som altid meget inspirerende og lærerigt. Omend fyldstgørende – så vil jeg meget gerne vide om du har tænkte dig at gøre mere ud af IF – foredrag, videnskabelige artikler etc. ?? Der er jo ikke meget evidensbaseret at hente =) Godt nytår og tak for en fantastisk blog =)
    VH Mille

    • incognitodk den 3. januar 2014 kl. 12:41

      Hej Mille
      Ja, jeg vil gerne forsøge at komme lidt mere ud over stepperne med foredrag og lignende. Jeg skal bare finde ud af hvordan jeg bedre griber det an. Jeg sysler også med en bog om periodisk faste til fitness, altså ikke om at gå fra tyk til almindelig, men fra almindelig til awesome ;o)

      Anders

      • msmille den 3. januar 2014 kl. 23:37

        Glæder mig til foredrag og bog om awesome =) Du er virkelig inspirerende – tak for det!!!
        /Mille

  2. David Nielsen den 4. januar 2014 kl. 12:15

    Dine observationer er altid værdsatte, så det kunne være rart, hvis du skrev i dine blogindlæg, for hvem du ellers skriver artikler/blogindlæg/whatever for. Uddybende, sagligt og objektivt stof er du altid leveringsdygtig med, så mere Anders på sendefladen i 2014.

    Mvh David

    • incognitodk den 6. januar 2014 kl. 15:02

      Det er noteret. Jeg skriver primært for bb.dk og bodylab hvad angår det online, men jeg har indenfor det sidste år skrevet til både aktiv træning, iform, femina og sikkert også et par andre ;o) Der er også faldet noget af til et par andre sites
      Anders

Efterlad en kommentar