“Faste? Det kan man da ikke?!” – fastebrevkassen 1

Som nogle af jer måske ved (fra min facebook feed) er det gået sådan efter min deltagelse i “forfra med Jeppesen”, at Jeppesen, jeg selv og den anden gæst i studiet, Martin Borch Jensen, har fået en bogaftale med ArtPeople. Ikke overraskende skal bogen handle om fastediæter. Eller ikke diæter, men faste som en komponent i de elementer af vores livsstil, der omhandler sundhed og vægttab. Spiren til denne nye interesse for faste, stammer fra bogen “the Fast diet” omhandlende fastediæter, skrevet af BBC’s udgave af Peter Geisling, nemlig lægejournalisten Michael Mosley. Bogen er et spinoff af en dokumentarudsende han lavede på BBC, hvor han selv fastede. Bogen har været et stort hit i England og USA, og fastefeberen er nu ved at brede sig til Danmark, og jeg spår, at det bliver rigtigt stort i løbet af efteråret/vinteren, da Michael Mosley’s bog (samt en anden bog om faste) kommer i august, samt vores egen, i september. Faste lyder meget gimmick-agtigt og lugter af en ny sundhedsdille, men grunden til, at jeg er engageret i bogprojektet, er ikke, at jeg skal ud og erklære faste meget bedre end alt muligt andet, for det tror jeg egentlig ikke, det er. Men det bryder med en række dogmer om, hvordan man “bør” spise, som ironisk nok aldrig har været fagligt begrundet, og det (fasten) kan derfor åbne op for nogle muligheder, som måske kan gøre det lettere for nogle at få en sundere livsstil eller at gennemføre et vægttab. Jeg har allerede oplevet nu, at der er stor interesse for fænomenet og mange spørgsmål, nogle endog meget skeptiske. Derfor vil jeg i den næste tid bruge bloggen som en slags brevkasse vedrørende fastekure. Virkeligheden er også den, at vi skal aflevere vores manuskript om en måned, så det er usandsynligt, at jeg kommer til at finde tid til at skrive om andet i den næste tid ;o) Vel mødt

FASTE forklaret

Faste kan være mange ting, men Mosley’s bog omhandler en plan, hvor man faktisk ikke faster, men spiser efter en VLCD (very low calorie diet, under 600 kcal/dag) to dage i ugen, hvor Martin Borch Jensen har praktiseret intermittent fasting, altså hvor han kun har spist hver anden dag i 3 år. Vi bevæger os altså i en sfære af det, der kaldes intermittent fasting (IF), hvilket vel bedst kan oversættes til afbrudt faste eller periodiskfaste, altså hvor man har gentagende kortere fasteperioder. Det dækker i princippet også Ramadanfaste, eller det koncept, der kendes fra fitnessmiljøet som Leangains, hvor man faster 16-18 timer (typisk fra sengetid til eftermiddag). IF kan altså være mange ting. Jeg har sågar fundet et gammelt case study, hvor der er en meget overvægtig mand, der taber 100 kg på ét år med 10 dages on, 10 dages off faste.

Hvordan kommer brevkassen til at virke?

Den letteste måde at gøre det på, er hvis I smider spørgsmålene ind som kommentarer. Så vil jeg samle kommentarerne sammen en gang i ugen eller noget i den retning, og svare på de spørgsmål, der måtte være kommet.

26 Comments

 1. Ulrik Scheibye den 2. juni 2013 kl. 15:28

  Jeg har undret mit over, hvad fordelen ved at spise de 500-600 kcal på faste dage (5-2 diæt)i forhold til ikke at spise noget overhovedet på disse dage?

  Og desuden – uden at være vildt meget inde i leptins virkemåde – så har jeg opfattet det som relativt vigtigt, at øge mængden af leptin ved at spise noget (gerne indeholdende kulhydrater) efter omkring 16-18 timer, for at sikre, at kroppen ikke begynder at holde på fedtet som som udslag af for lavt leptin niveau. Er dette ikke et problem ved længere faster? (og er det måske netop svaret på mit første spørgsmål)

  Og fedt med bogdealen. Congrats

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:00

   hej ulrik
   tak for dit spørgsmål og lykønskningen. Dit spørgsmål er puttet i bunken ;o)

   Anders

 2. Danni den 2. juni 2013 kl. 15:37

  BCAA tilskud nævnes ofte i forbindelse med IF og træning. Noget omkring brugen heraf kunne være cool, idet det teoretiske grundlag jo egentlig er solidt nok når man ser på andelen af endogene BCAA ved selv kortere fasteperioder.

  • Danni den 2. juni 2013 kl. 15:39

   *andelen af endogene BCAAer frigivet til blodbanen, that is

 3. […] Kilde: kropblog.dk | Krop og port […]

 4. wynn den 2. juni 2013 kl. 19:05

  Er nomalt altid gennemført skeptiker, men må indrømme, at jeg har ventet med spænding på dine indlæg om "IF", Anders, så at det bliver til en bog, er jo bare eminent 😉

  Har fået set dokumentaren og er netop gået igang med Geis… sorry.. Mosleys bog, og må erkende, at spændingen kun stiger så vidt.

  Mht. brevkassen, så er jeg overordentlig nysgerrig angående mulighederne for at kombinere en diæt som 5:2 med type 2 diabetes, nok især medicineret (i dette tilfælde mere specifikt, Metformin). Er det en aldeles tåbelig idé, eller kan det godt lade sig gøre med den rette overvågning?

  Går ud fra, at det kan ende som et meget hyppigt spørgsmål, eftersom mange med lige præcis type 2 diabetes vel gerne vil både tabe sig og opnå en lidt bedre helbredstilstand generelt. I mit tilfælde drejer det sig om et familiemedlem i netop den situation, og jeg vil personligt gerne selv prøve diæten i den forbindelse for også at tabe et par enkelte kilo. Dog kun en højest 4-5 kg., så jeg er også en smule i tvivl mht. en faste diæt mhp. en helt og aldeles stabil vægt og altså ikke som decideret kur.

  Ser frem til lidt opklaring og meget mere viden på området. På forhånd tak for svar! 🙂

  • wynn den 4. juni 2013 kl. 15:37

   Har selv søgt en smule på diabetes-fora, og umiddelbart virker der ikke til at være nogle større problemer forbundet med 5:2 kombineret med medicineret type 2 diabetes, så længe der kun er tale om Metformin. Men lidt blodsukker-sticks er nok klogt at investere i.

   Går dog ud fra, at det kan være klogt evt. at dele de ~500 kcal. op i 2-3 måltider med en smule inden sengetid for at undgå for lavt blodsukker sent om aftenen eller om natten. Men er stadig en hel del i tvivl, og er slet ikke kommet til indholdet af de ~500 kcal., eller om det kan lade sig gøre og er "bedre" helt uden, som Ulrik også spørger til ovenfor. Hvis det ikke er, er "optimale" tidspunkter, opdelinger og nærings-sammensætning også ganske interessant.

 5. Christine Bonde den 2. juni 2013 kl. 19:57

  Det vil jeg glæde mig til at blive klogere på! 😉

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:01

   Jamen det håber jeg da du bliver ;o)

   Anders

 6. Daniel Hyldgaard den 2. juni 2013 kl. 22:10

  Kanon. Fedt projekt i påbegynder. Personligt savner jeg fokus på fastning kombineret med træning (styketræning samt Crossfit) – hvordan forholde de sig til hinanden, og vil du overhovedet anbefale det?
  Der bliver beskrevet 5×2 & intermittent fasting (16×8) hvad er den store forskel, udover fremgangsmåden – og har man mulighed for at opnå det "berømte" ketose? 🙂

  Se frem til at følge bloggen.

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:02

   Hej Daniel
   Dit spørgsmål er puttet i "bunken" ;o)

   Anders

 7. Nicolas den 3. juni 2013 kl. 10:30

  Hvordan påvirker faste træning? Jeg tænker her på hormoner mm. hvis man fx træner på tom mave.

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:01

   Hej Nicolas
   Dit spørgsmål er puttet i "bunken" ;o)

   Anders

 8. Mie den 3. juni 2013 kl. 12:37

  Hej Anders. Det er et rigtigt spændende emne, og det kunne være interessant, hvis du vil skrive om, hvordan faste påvirker blodsukker, mæthedsfornemmelse, stofskifte og fedtforbrænding. Myten ville jo sige, at faste gør blodsukkeren ustabilt, så man bliver vildt sulten og ender med at overspise, mens stofskiftet sænkes fordi kroppen 'sulter' (starvation mode) og at man derfor ender med at tage på… osv osv. Min egen oplevelse er, at min mæthedsfornemmelse er større, når jeg spiser efter 16:8 princippet, end når jeg spiser 5-6 måltider fordelt over hele dagen. Hvordan forklares det videnskabeligt?

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:02

   Hej Mie
   faste, blodsukker, stofskifte og fedtforbrænding. Den er puttet i bunken. Tak for bidraget.

   Anders

 9. Mads den 3. juni 2013 kl. 13:34

  Kan man sige noget om, hvorvidt nogle former for IF er bedre end andre for folk, der styrketræner? Folk som ikke ønsker at tabe sig per se, men som ønsker en lavere fedtprocent og større muskelmasse?

  Glæder mig til bogen.

  • incognitodk den 3. juni 2013 kl. 14:03

   Hej Mads
   Det er et godt spørgsmål. Det er puttet i bunken og vil blive besvaret senere på ugen ;o)

   Anders

 10. Mark den 3. juni 2013 kl. 15:17

  Enormt spændende med bogen, og tillykke med det! Ser frem til at læse den når den udkommer.

  Jeg kunne godt tænke mig en eller flere views på, hvordan forskningen peger på det er mest fordelagtigt at bruge 16/8 fasting, i bodybuildings øjemed? Og egentligt det samme med 5/2 approachen, som jeg ikke personligt kender 🙂

  • incognitodk den 5. juni 2013 kl. 17:10

   Hej mark
   altså nu findes der hverken specielt meget forskning direkte rettet mod bodybuilding eller IF, så kombinationen, tror jeg slet ikke der findes noget af. Men helt personligt så tror jeg faktisk at de her fasteperioder kan gavne på den måde at vores muskelnedbrydning kan blive mindre end ved tilsvarende almindelige mere fordelt energiunderskud, ihvertfald når kroppen har vænnet sig til det. JEg er fuldt ud overbevist om at det er lige så godt at cutte på IF, som det er med klassisk cut. Om 16:8 er bedre end 5:2 er svært at sige, men jeg tror det er lettere at træne på 16:8

   Anders

 11. wynn den 4. juni 2013 kl. 15:50

  Endnu et spørgsmål, hvis det er i orden 🙂

  Fordele og ulemper ved at placere sine faste-dage i træk vs. spredt? Handler det udelukkende om ketose, eller hvad er det, der er afgørende for, hvad der er "bedst" af 16:8, 24:24 (1:1 / ADF / IF) eller 5:2 for den enkelte? Det spørgsmål leder nok også tilbage til fordele og ulemper ved de ~500 kcal vs. 0, hvad man indtager og hvornår man indtager det?

  Hvornår kan man iøvrigt forvente at kunne forudbestille bogen? 😉

  – Og tillykke med den forresten!

 12. Mads den 5. juni 2013 kl. 15:32

  Et spørgsmål mere. En afgørende forskel på de fleste sundheds-/vægttabsfaster og mange religiøse faster er, at mange af de religiøse er absolutte/tørre faster, hvor der heller ikke må indtages væske. Er det muligt at sige noget omvæskeindtagelses betydning for en faste helbredsmæssige effekter?

  På forhånd tak!

  • incognitodk den 5. juni 2013 kl. 17:10

   Hej Mads
   Dit spørgsmål er puttet i banken ;o9

   Anders

 13. Nanna den 6. juni 2013 kl. 8:36

  Rigtig spændende! Og jeg glæder mig til at læse mere for jeg må tilstå at selvom jeg har set en del på "baggrundsmateriale" om faste, så er jeg ikke klædt på til at forsøge mig. Jeg har dog en klar fornemmelse af det kan være godt ikke bare som en redskab til vægttab, men mere som et led i en over all sund livsstil

  Så vidt jeg ved er mange af undersøgelserne lavet på mænd og at resultater og erfaringer ikke umiddelbart kan overføres til kvinder. Så mit spørgsmål er vel: Hvordan er det med kvinder og faste?

  /Nanna

  • incognitodk den 6. juni 2013 kl. 12:41

   Hej Nanna
   Det er et rigtigt godt spørgsmål. Det er puttet i bunken til besvarelse.

   Anders

 14. Søren den 7. juni 2013 kl. 12:08

  Da jeg gerne vil spise aftensmad med mine børn har jeg fastet fra aftensmad til aftensmad, hvor jeg slet ikke har indtaget energi i den mellem liggende periode. På den baggrund har jeg følgende spørgsmål:
  Hvad er længden for den optimale faste-periode?
  – i forhold til vægttab at opnår vægt på en forsvarlig måde
  – i forhold til de sundhedsmæssige fordele

  Ang 5:2 kuren hvor man indtager <600 kcal på faste dage:
  – i forhold til vægttab er det så bedre(næppe) at indtage lidt energi?
  – Give det sundhedsmæssige fordel at indtage lidt energi?

  • incognitodk den 9. juni 2013 kl. 21:47

   Det er et godt spørgsmål som jeg faktisk lige har skrevet om til bogen. JEg vil samle det op i den næste brevkasse post på bloggen her om et par dage ;o)

   Anders

Efterlad en kommentar