Proteinpulver rapporten 2018: Foruroligende resultater fra 20 laboratorietest

En videnskabelig analyse af proteinpulver viser at 15 ud af 20 testede populære proteinpulverprodukter indeholder mindre protein end der står på deklarationen.

Et overraskende antal proteintilskud indeholder mindre protein end producenterne vil have os til at tro. Den videnskabelige analyse, som du finder nedenfor, viser at 20 af Europas og verdens største proteinbrands gennemsnitligt indeholder 3,5% mindre protein end der står på varedeklarationen. Et brand indeholdt 12,2 gram mindre protein pr. 100 gram end varedeklarationen på 62 g/100 g, hvilket svarer til 20% mindre end deklareret.

Læs og download rapporten her.

Visse produkter i analysen indeholdt store mængder billige aminosyrer, som gør produktet mindre effektivt, samtidig med at producenten kan angive en vis mængde protein. Dette er en velkendt metode til at vildlede forbrugere, der kaldes aminospiking.  

Analysen viser et generelt problem inden for kosttilskud. Fra Candidlabs perspektiv skyldes det et decentraliseret onlinemarked, som gør det svært for autoriteter at være de vagthunde, forbrugerne har brug for. Når der bliver produceret flere og flere kosttilskud i og uden for EU, kan dette udgøre en sundhedsrisiko for forbrugerne.

Salget af proteinpulver, i de 11 markeder Candidlab er etableret i, overstiger 1,2 milliarder euro om året og er estimeret til at stige til 1,7 milliarder euro i 2022. Her er det enorme amerikanske marked ikke regnet med. Væksten viser en fortsat øget interesse i at forbedre ens udseende, øge muskelmasse og generelt at have en sund og aktiv livsstil. Det understreger det enorme økonomiske motiv producenterne har for at kommunikere til fitness-segmentet og minimerer produktionsomkostninger.

 

4 Comments

 1. Anne den 22. juni 2019 kl. 13:24

  Hej.
  Jeg styrketræner fordi jeg er 62 år gammel og gerne vil beholde min muskelmasse evt forøge den og vil derfor gerne tilføje proteinpulver af rigtig god kvalitet til min kost idet jeg også nogle gange er pp slankekur.
  Jeg kan ikke rigtigt gennemskue hvilken proteinpulver jeg skal købe. Kunne du hjælpe mig ? På forhånd tak.
  Vh Anne

  • Anders Nedergaard den 16. august 2019 kl. 9:49

   Hej Anne
   Du skal nok have valleprotein (eng. whey), det det er dét, der har højst proteinkvalitet. Indenfor forskellige valleproteiner er der ikke såå meget forskel på kvaliteten, som du også vil se i rapporten.
   Anders

 2. Mikael Aktor den 19. september 2021 kl. 12:01

  Rapporten nævner ikke Functional Nutrition-produkterne som sælges fra Fitness World. Deklarationen siger 100% valleprotein og 75/100 g. Holder den?
  Tak for al din information.

  • Anders Nedergaard den 21. april 2022 kl. 9:29

   ja, det gør den egentlig. almindelig vallekoncentrat indeholder cirka 80% protein til at starte med, så det passer fint nok med 100% valleprotein. Resten er laktose, fedt og såkaldte askerester (salte)

Efterlad en kommentar