Der er en masse mennesker, der har sendt det nedenstående screendump til mig og spurgt om det nu kan passe at det er så slemt at træne.

Og det korte svar på om det er så slemt, er: “Nej, det er det ikke.” Men som altid er virkeligheden mere nuanceret end dét.
Det er ret veldokumenteret at man efter meget hård træning, e.g. træningslejre eller konkurrence, ser en øget forekomst af luftvejsinfektioner. Det er også ret veldokumenteret at man efter selv mindre hård træning kan se nogle ændringer i de signalstoffer og celletyper, som udgør immunsystemet, der let kan tolkes på den måde at immunsystemet fungerer dårligere, men flere af de førende eksperter i træningsimmunologi siger at disse biomarkører IKKE betyder at man er modtagelig efter almindelig træning. Jeg tillader mig at citere nogle at de centrale pointer fra en af de senere års oversigtsartikler på området:
(i) limited reliable evidence exists to support the claim that vigorous exercise heightens risk of opportunistic infections; (ii) purported changes to mucosal immunity, namely salivary IgA levels, after exercise do not signpost a period of immune suppression; and (iii) the dramatic reductions to lymphocyte numbers and function 1–2 h after exercise reflects a transient and time-dependent redistribution of immune cells to peripheral tissues, resulting in a heightened state of immune surveillance and immune regulation, as opposed to immune suppression.
Der er til gengæld rimeligt god dokumentation for at træning generelt giver et stærkere immunforsvar, så det er problematisk, hvis den virale post ovenover ligefrem giver ophav til at folk lader være med at træne fremadrettet, fordi de er bange for at blive syge.
Må man så træne, hvahvahva?!?
Så lige for at bøje det i neon. Det kan godt lade sig gøre at træne så hårdt, at det går udover sit immunforsvar, men det kræver meget hårdere og mere træning end langt de fleste vil lave. Så man skal ikke bekymre sig for at lave almindelig træning, endda hård træning, så længe man ikke er på vej i overtræning. Det handler om relativ træningsbyrde, altså i forhold til hvad man er i form til. Og man skal være mere end gennemsnitligt kromosomudfordret for at beslutte sig for at øge træningsmængden og/eller -intensiteten samtidig med COVID-19 epidemien. Hvis man gør, kan man bruge tiden med lungebetændelse på at nærstudere begreberne “hybris” og “skæbnens ironi”.
Dét, som man nok i højere grad skal spørge sig selv om, er om man skal ud og træne med andre mennesker i nærheden, når vi ved at man er asymptomatisk 5-10 dage med COVID-19 og alle derfor kan betragtes som smittebærere.
Referencer
Campbell, John P., and James E. Turner. 2018. “Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan.” Frontiers in Immunology 9 (April): 648. http://dx.doi.org/10.1016/j.jshs.2018.09.009
Nieman, David C., and Laurel M. Wentz. 2019. “The Compelling Link between Physical Activity and the Body’s Defense System.” Journal of Sport and Health Science 8 (3): 201–17. http://dx.doi.org/10.3389/fimmu.2018.00648
Peake, Jonathan M., Oliver Neubauer, Neil P. Walsh, and Richard J. Simpson. 2017. “Recovery of the Immune System after Exercise.” Journal of Applied Physiology 122 (5): 1077–87. http://dx.doi.org/10.1152/japplphysiol.00622.2016