Artiklen indeholder: Ny forskning om fiskeolie, Baggrund, Hvad betyder det så?, Er der nogen forbehold?, Hvad viser det nye studie fra NEJM?, Effekter på blodtryk og fedt i blodet, Antiinflammatoriske effekter, Gør fiskeolie noget for raske personer?, Konklusion
Husker du at tage din fiskeolie? Hvis ikke, gør det måske ikke så meget. Evidensen for en overordnet sundhedsfremmende effekt er nemlig ikke nær så stærk som de fleste går og forestiller sig.
Ny forskning om fiskeolie
Et nyt randomiseret, kontrolleret studie publiceret i New England Journal of Medicine har undersøgt om fiskeoliebrug påvirker risikoen for at dø eller få kredsløbssygdomme og fandt altså at brug af fiskeolie ikke reducerede risikoen for nogle af delene (1).
Baggrund
Der findes helt sikkert studier, der viser gunstige effekter på sundheden, men der findes altså også en masse der ikke finder nogen effekt. Når man så skal regne ud hvad det samlet set betyder, laver man en oversigtsartikel (der kaldes en metaanalyse), hvor man forsøger at regne resultaterne sammen.
En stor oversigtsartikel og metaanalyse fra 2012 der samlede op på alle de kontrollerede studier med høj nok kvalitet fandt at supplering med fiskeolie ikke så ud til at have en gunstig effekt på risikoen for at få en kredsløbssygdom eller dødelighed generelt (2). En tilsvarende oversigtsartikel og metaanalyse fra 2018 fandt det samme (3). Dog skal det siges, at når man i disse studier kigger på de forskellige sundhedsparametre. Som samlet dødelighed, risiko for hjertedød, risiko for hjertekarsygdom, så det konsekvent ud til at der var små positive effekter. Disse var dog alle for små til at kunne være signifikante.
Supplering med fiskeolie ser ikke ud til at have en gunstig effekt på risikoen for at få en kredsløbssygdom eller dødelighed generelt (2)
Hvad betyder det så?
Det korte af det lange er altså, at hvis der reelt set er sundhedsgevinster ved fiskeolie for en gennemsnitsperson, så er de så små at det sandsynligvis er ligemeget. For en tilfældig udvalgt person vil fiskeolie ikke gøre nogen forskel.
Er der nogen forbehold?
Der er dog nogle forbehold. Når man regner resultaterne fra studier sammen på denne måde, så kommer man til at gøre det fra studier der er lavet forskelligt. Forsøgspersonerne er selekteret forskelligt (nogle får f.eks. kolesterolsænkende medicin, mens andre ikke gør), der er brugt forskellige doser fiskeolie, fiskeolie med forskellige mængder af fedtsyrerne EPA og DHA og forskellige varigheder. Det kan ikke udelukkes at nogle af disse forhold eller kombinationer af forhold kan forklare hvorfor at visse studier ser ud til at vise effekt, mens andre ikke kan.
Så bare fordi metaanalyserne siger at det ikke virker, betyder det faktisk ikke at det ikke virker for nogen. Når man tester effekten af forskellige ting i videnskabelige studier ser man altid et kontinuum af effekter henover forsøgspersonerne, hvor man ser en effekt for nogen og fravær af effekt for andre. Nogle gange finder man bagefter ud af hvordan man kan identificere hvem det virker for og hvem det ikke virker for.

Hvad betyder det nye studie fra NEJM?
Man har i et stykke tid regnet med at fiskeolie nok kun gjorde en forskel for personer, der havde en eller flere risikofaktorer for at få en kredsløbssygdom. En af disse risikofaktorer er sukkersyge. Det nye studie viser således at heller ikke i diabetikere beskytter fiskeolie mod kredsløbssygdomme, som blodpropper og åreforkalkning i hjertet (1).
Effekter på blodtryk og fedt i blodet
Mærkeligt nok så er der stærk evidens for at fiskeolie kan både sænke blodtrykket og mindske mængden af triglycerider i blodet, begge to effekter man normalt ville tolke som noget der er godt for kredsløbet og mindske risikoen for at dø af en blodprop (4, 5). Begge disse effekter er dog dokumenteret ved indtag på over 3 g EPA/DHA kombineret per dag, lidt højere indtag end i studierne hvor man måler på dødelighed.
Antiinflammatoriske effekter
Flere studier har vist at supplering af fiskeolie kan mindske niveauet af smerter ved gigtsygdomme. Det kan de gøre i cirka samme omfang som almindelige hovedpinepiller. Denne effekt er mest udtalt og bedst dokumenteret for gigtsygdomme med en inflammatorisk komponent, så mere for leddegigt (rheumatoid arthritis) end for slidgigt (Artrose) (6–8).
Gør fiskeolie noget for raske personer?
Under graviditet har den vordende mor et større behov for den essentielle fedtsyre DHA. Den er nødvendig for at bygge barnets nervesystem ordentligt. Den europæiske fødevareautoritet EFSA anbefaler 250 mg EPA+DHA per dag til raske voksne og 100-200 mg DHA ekstra per dag til gravide.
Konklusion
Man kan ikke sige generelt at fiskeolie er sundt for en given rask person. Men man kan ikke afvise at det kan noget for enkelte individer, hvad angår generelle sundhedseffekter. Hvis man lider af problemer, der kan være relateret til inflammation, som ledsmerter, eksem eller lignende er det altid et forsøg værd med fiskeolie.
Referencer og kilder
1. ASCEND Study Collaborative Group. Effects of n-3 Fatty Acid Supplements in Diabetes Mellitus [Internet]. N. Engl. J. Med. [published online ahead of print: August 26, 2018]; doi:10.1056/NEJMoa1804989
2. Rizos EC, Ntzani EE, Bika E, Kostapanos MS, Elisaf MS. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis. JAMA 2012;308(10):1024–1033.
3. Aung T et al. Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks: Meta-analysis of 10 Trials Involving 77 917 Individuals. JAMA Cardiol 2018;3(3):225–234.
4. Eslick GD, Howe PRC, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int. J. Cardiol. 2009;136(1):4–16.
5. Appel LJ, Miller ER 3rd, Seidler AJ, Whelton PK. Does supplementation of diet with “fish oil” reduce blood pressure? A meta-analysis of controlled clinical trials. Arch. Intern. Med. 1993;153(12):1429–1438.
6. Lee Y-H, Bae S-C, Song G-G. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of rheumatoid arthritis: a meta-analysis. Arch. Med. Res. 2012;43(5):356–362.
7. Goldberg RJ, Katz J. A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain 2007;129(1-2):210–223.
8. Senftleber NK et al. Marine Oil Supplements for Arthritis Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials [Internet]. Nutrients 2017;9(1). doi:10.3390/nu9010042