Er vi blevet knap så meget mand? Testosteron-niveauer over tid

Hormonforstyrrende stoffer

Der er så meget snak om hormonforstyrrende stoffer i miljøet, de såkaldte xenoøstrogener. Fyre som Charles Poliquin og Paul Chek vil gerne have os til at tro, at de homonforstyrrende stoffer i naturen ikke kun er et problem for isbjørne, krokodiller og andre kødædere i toppen af fødekæden (apex predators for ord-fetichisterne), men også for mennesker.

Også her i Danmark findes der individer, som har en meget militant retorik omkring, i hvilket omfang en “almindelig” livsstil kan skade vores (hormonelle) mandighed. Ingen nævnt, ingen glemt ;o). Men den slags er dumt at gøre uden at vide, i hvilket omfang der overhovedet er et problem, så jeg satte mig ned og kiggede på, hvad der findes af litteratur om udviklingen i testosteronniveauer igennem tiden i de seneste årtier…

Nu har jeg ikke tid til at snakke om det hele, så jeg trækker kun det vigtigste frem… Det gode er, at der findes et stort studie for dette for den amerikanske befolkning (Travison et al, 2006), og endnu bedre er det, at der er et endnu mere detaljeret studie for dette for den danske befolkning (Andersson et al, 2007).

Det amerikanske studie

Det amerikanske studie undersøgte tre kohorter (store grupper af forsøgspersoner) fra 1987 og frem til 2007, som i alt rummede ca. 2700 personer. De fandt det meget dramatiske resultat, at dem der var f.eks. 50 år i 2002-2004 havde et ca 15% lavere testosteron niveau, end dem der var 50 år i 1987-1989 (se figuren herunder)!!!!

testosteron niveauer ved forskellige aldre fordelt på tre forskellige kohorter

Det tyder altså på, at udover det  naturlige fald i testosteron som funktion af alder, så starter de, der er født senere, lavere i teststeron niveauer i målingerne. Selv når man har korrigeret for øget forekomst af fedme, sygdom, uddannelse og andre forhold, forbliver det meste af denne forskel stadigvæk. I den centrale analyse når forfatterne frem til, at det ser ud til at testosteronniveauerne falder ca. 1,1 % per år, men at man skal påregne at starte 1,0% lavere på dette forfald, for hvert år senere man er født… Baaad news, eh?! For god ordens skyld gælder disse tal efter forfatternes skøn både for frit testosteron og for biotilgængeligt (for de uindviede er det meste testosteron i blodet bundet til Sex Hormone Binding Globulins (SHBG) og/eller Albumin. Dette reducerer udskilningen af hormonet, men betyder også, at det ikke virker, eller at det har en ringe biologisk tilgængelighed. Frit er det testosteron, der ikke er bundet og total rummer både det bundne og det fri).

Det danske studie

Det skal allerførst siges, at det danske studie er designet langt bedre: Det rummer flere personer, flere alderskohorter, der er målt flere gange, der findes separate målinger på fri og total testosteron samt SHBG, og der er korrigeret for fordampning af prøver. Her fandt man, at det totale testosteron niveau faldt på samme måde, som i det amerikanske studie, dog ikke lige så meget, samt at SHBG faldt, jo senere man var født, men at det fri testosteron, som jo er det der gør en forskel, forblev uændret med alderen.

SHBG niveauer fordelt på kohorter fra det danske studie. Jo senere man er født, jo lavere SHBG.

 I det danske studie er der ikke korrigeret for så mange faktorer, kun BMI (men ikke i de viste figurer), hvilket både kan være en god og en dårlig ting. Når man korrigerer data for andre variable, indsætter man en masse matematik i resultaterne som ikke altid er lige troværdig.

Frie testosteron niveauer fordelt på kohorter fra det danske studie. Der ses ingen tydelig systematisk forskel imellem kohorter.

Hvad så?

Det danske studie, som jo nok er det vi skal orientere os i forhold til, idet det er lavet på danskere og er bedre designet, siger essentielt, at der ikke er noget, der tyder på at mænds funktionelle androgenstatus har ændret sig i de sidste 20-25 år. Det betyder ikke, at det amerikanske studie ikke også har ret i sine fund. Der er store forskelle i gennemsnitlig livsstil imellem USA og DK, og i hvilken grad vi udsættes for tilsætningsstoffer, som måske har en betydning for vores androgenstatus, som i princippet sagtens ville kunne forklare forskellen imellem studierne.

De ting som hyppigt anbefales at gøre for at reducere angrebet på hormonerne, er ting som disse:

  • undgå konservesmad
  • undgå alt plastemballeret mad og drikke
  • undgå teflon
  • undgå store mængder soyaprodukter
Og det som jeg gerne vil sige er, at ligemeget hvad så er det nok en god ide at reducere mængden af tilsætningsstoffer, der kommer i kroppen, men man lyver nok for sig selv (og andre), hvis man bilder sig ind, at det gavner ens androgenstatus væsentligt. Så jeg vil nok sige, at snakken om xenoøstrogener ihvertfald i danmark nok er en smule overdrevet.
 
Sikke meget der har været om hormoner og videnskabelige artikler… Nu skal jeg nok snart skrive noget om mad og træning igen ;o) God påske!

Referencer

Travison, T. G., Araujo, A. B., O’Donnell, A. B., Kupelian, V., & McKinlay, J. B. (2006). A Population-Level Decline in Serum Testosterone Levels in American Men. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 92(1), 196-202. Endocrine Soc. doi:10.1210/jc.2006-1375

Andersson, A. M., Jensen, T. K., Juul, A., Petersen, J. H., Jorgensen, T., & Skakkebaek, N. E. (2007). Secular Decline in Male Testosterone and Sex Hormone Binding Globulin Serum Levels in Danish Population Surveys. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 92(12), 4696-4705. Endocrine Soc. doi:10.1210/jc.2006-2633

13 Comments

  1. Maya den 31. marts 2012 kl. 10:14

    findes der studier der går længere tilbage end 80'erne? de hormonforstyrrende stoffer har jo været her en del længere

    • incognitodk den 31. marts 2012 kl. 10:17

      Ikke mig bekendt, desværre. RIA og ELISA var ikke rigtigt populært i 60'erne, så det var svært at måle i stor skala ;o)

      Anders

  2. Nikolaj den 31. marts 2012 kl. 10:44

    Spændende! I forhold til det danske studie mener du så at faldet i total testosteron skal tilskrives xenoøstrogener, og at faldet i SHBG kan være kroppens måde at modvirke dette?

    • incognitodk den 31. marts 2012 kl. 11:08

      Det kan jeg jo ikke afvise, men der er mange ting der kan spille ind. Stress, manglende sex og mange andre ting reducerer også testosteronniveauerne ;o) I artiklen spekulerer de selv i om ændringerne i SHBG er en reaktion på ændringer i total testosteron (for at bevare fri testosteron) eller vice versa.

      Anders

  3. Poul Haacker den 31. marts 2012 kl. 11:30

    Fin post!
    Måske det kunne være interessant med en gennemgang af hvilke faktorer der påvirker hormonstatus (stress etc.).

    ps: stop med at hate på Armada1 😉

  4. incognitodk den 31. marts 2012 kl. 11:32

    haha, det var nu mere en vis herrerevolution jeg tænkte på…

  5. Jørgen Storm den 31. marts 2012 kl. 13:01

    Effekten på drengebørn af at være opvokset i et stedse mere tvangsfeminiseret samfund har sikkert også en del af skylden, kroppen tilpasser sig jo ydre påvirkninger…………….
    Gå man ind i omklædningsrum for hankønsvæsner, så kan man næsten ikke få plads til sit tøj for følsomme drengebørn, hårvoks, cologner, og hvad helvede ved jeg.
    Jeg længes næsten tilbage til mit gamle træningscenter, hvor den enlige vandhane var monteret 20 cm over pissekummen, der naturligvis aldrig blev rengjort. Se det var ægte mandehørm!

  6. Jørgen Storm den 31. marts 2012 kl. 13:02

    Mht. til USA så var det allerede for år tilbage fremme, at sumpene i EverGlades nu var så forurenede med østrogenlignende stoffer, at hankrokodillerne oftere og oftere blev født med så små kønsorganer, at de ikke kunne bedække hundillerne. Dette blot nævnt, så de der er skabt som mig ved, at tingenes tilstand muligvis over tid kan normaliseres ved daglige svømmeture i sumpene.
    Desværre tror jeg de forhold, som undersøgelsen fra USA påviser, også findes i DK.
    Gennem de sidste snart 40 år, hvor jeg har haft min gang i træningscentrene, har jeg noteret mig, at årti efter årti bliver de unge mænd mere og mere sparsomt udrustet, og jeg kender da også indtil flere rutinerede cougars, der hårdnakket hævder, at de ikke alene kan mærke tydelig forskel, de kan enda smage forskel……………

    • incognitodk den 31. marts 2012 kl. 15:53

      lol@rutinerede cougars…

  7. MHH den 23. oktober 2013 kl. 21:10

    Hej Anders.

    Her 1½ år senere, vil du stadig holde fast i " men man lyver nok for sig selv (og andre), hvis man bilder sig ind, at det gavner ens androgenstatus væsentligt. Så jeg vil nok sige, at snakken om xenoøstrogener ihvertfald i danmark nok er en smule overdrevet."

    Mvh MHH

    • incognitodk den 24. oktober 2013 kl. 8:12

      Hej Mike
      Der er ihvertfald ikke evidens for at man kan kan fjerne en eventuel bremse på ens testosteron niveau som voksen ved at undgå at drikke af glas flasker og holde sig fra teflon osv. Det kan selvfølgelig godt være at man finder ud af at man kan, men indtil videre så TROR jeg at HVIS eksponering af xenoøstrogener gør en forskel, så gør det nok forskellen relativt tidligt i fostertilstanden i højere grad end i voksenlivet. Men jeg kan sagtens tage fejl. Iøvrigt er det jo interessant at se hvordan de kosttilskud der skulle forestille at øge testosteron niveauet, falder på stribe, når deres effekt for alvor skal testes. Det kunne godt tyde på at testosteronniveauet ikke er noget man kan kontrollere så specifikt, som mange gerne vil have det til at lyde…
      Heldigvis ser man jo generelt at folks testosteronniveau stiger, når de får en generelt sundere livsstil, begynder at dyrke motion og tabe sig osv.
      Anders

      • MHH den 24. oktober 2013 kl. 9:21

        Tak for det hurtige svar Anders. Meget fyldestgørende.

        • incognitodk den 24. oktober 2013 kl. 11:23

          velbekomme ;o)

          Anders

Efterlad en kommentar