Efterspil til “anmeldelse: Detox”

Efter min anmeldelse af detox har jeg fået forskellige henvendelser via mail, besked her på siden og på facebook, som jeg egentlig gerne lige vil bringe frem. Desuden har jeg i retrospekt heller ikke fået sagt min mening i det forrige indlæg lige så klart som jeg egentlig gerne ville. Jeg synes egentlig, at jeg er forholdsvis moderat, men når man skal tage et moderat standpunkt i forhold til nogen, som har en stærk mening om noget (i dette tilfælde de holistiske, nogle vil sige alternative typer, som taler for detox), så kommer det let til at tage sig ud som om man tager oppositionens side, hvilket jeg egentlig ikke havde til hensigt.

Om miljøpåvirkning

Der er efterhånden ingen tvivl om, at der findes en masse nederen kemi i vores miljø, og der er nok heller ingen tvivl om, at det efterhånden i et eller andet omfang er begyndt at påvirke vores kroppe og sundhed. Et af mine tidligere indlæg omhandlede, hvordan mænds gennemsnitlige totale (men ikke fri, heldigvis) testosteronniveau er faldet, hvilket muligvis skyldes den omtalte kemi. Tilsvarende figurerer organiske stoffer som PCB, DDT, ftalater osv. stærkt i medierne og er ting, som kan måles i de fleste menneskers kroppe. Der er stigende incidens af fertilitetsproblemer, (selv når man normaliserer for overvægt), øget forekomst af psykologisk/emotionelle forstyrrelser hos børn, øget forekomst af kræftsygdomme og mange andre nye sundhedsmæssige problemer. Og selvom en stor del af disse kan forklares ved ændret livsstil og overgang fra landlig til urban livsførsel, så er det ret sandsynlig at en del af dem kan forklares alene ved menneskeskabt kemi, der ender i kroppen.

Dér, hvor filmen knækker, og det her er egentlig min pointe, er når man tror at man i væsentlig omfang kan skille sig af med disse stoffer, primært via forskellige grader af faste eller stærkt reduceret fødeindtag over en periode på 5-10 dage. Det er nemlig bare helt ude at skide. Sådan.

Hvad kan man gøre?

For jeg tror egentlig godt man kan gøre noget for at reducere mængden af fremmed kemi i sin krop. Om det har en væsentlig impact på ens generelle sundhed (gør det 1% eller 20% forskel?) vil jeg nødig kommentere på, men man kan let fristes til at tage et puritansk standpunkt, hvor vi ikke accepterer forurening af kroppen, ligemeget om det er fysiologisk relevant eller ej. Som sagt er det noget jeg nødigt vil rode mig ud i en grundig diskussion af, for vandene er uklare, for at bruge et sprogligt billede. Tænk bare på hvor relativt svag dokumentation der er for, at det rent faktisk er sundere at spise økologisk end ikke-økologisk. Det antyder at vi ikke snakker om 50 eller 100% forskelle, men 5-20% forskelle, bare for at give et billede af størrelsesordenerne. Men jeg mener egentlig godt at man kan gøre noget…

  1. Hvis man vil reducere mængden af træls kemi i kroppen, skal man først gøre sig det klart at det er en livsstilsindsats og ikke noget der klares med “kure”
  2. Derefter skal man arbejde på at reducere indtaget af træls kemi. Det indebærer at spise økologiske produkter produceret under gode forhold, at spise så få processerede fødevarer som muligt, at bruge svanemærkede produkter, at lade være med at drikke vand af plasticflasker, bare for at nævne de vigtigste.
  3. Hvis man vil skille sig af med træls kemi, som har sat sig i kroppen, er det sandsynligvis en fordel at gøre, hvad man kan for at øge turnover af kroppens materialer, idet det vil befordre en hurtigere fortynding af akkumulerede stoffer. Det betyder i praksis, at man skal være fysisk aktiv og spise derefter. Eftersom en del stoffer akkumuleres i fedtvæv, er det derfor givetvis en god ide at mobilisere sit fedtvæv, i.e. at skille sig af med det.

Langt de fleste stoffer kan ikke udskilles med sved i særlig høj grad, så tiltag som saunabesøg vil have en meget begrænset effekt i kraft af sveden. Til gengæld øger sauna faktisk fedtforbrændingen en smule, hvilket i sig selv nok ville have en større effekt, end effekten af at svede, men stadigvæk yderst begrænset i forhold til ovenstående.

Lidt mere om tarmskylninger

Tarmskylninger, colon cleanse, eller hydro therapy har måske eller måske ikke visse sundhedsgavnlige egenskaber, det vil jeg ikke tage hul på nu, men det er slet ikke pointen i forbindelse med detox. De kemiske forbindelser, der måtte akkumuleres i kroppen, bliver ikke i tarmen og kan dermed ikke fjernes ved nogen form for lokal intervention. Tarmen er uhyre god til at absorbere ting og sende dem videre, og det er simpelthen et falsum at påstå, at der sidder belægninger i tarmen på ellers almindelige mennesker, som hindrer normal fordøjelse og fødeoptag.

Sagt på en anden måde, så kan jeg ikke afvise at der findes nogen, der har gavn af de her tarmskylningsteknikker, men det er løgn at påstå, at det er noget som folk generelt ville have godt, eller at de generelt ville gavne almindelige menneskers fordøjelse. Det er simpelthen forkert…

Nok om detox. Nu skal der skrives noget om træning igen ;o)

4 Comments

  1. Ask den 25. april 2012 kl. 8:36

    Hej Anders,
    Tak for et par gode indlæg om detox. Kender du Ben Goldacres bog: 'Bad Science'? Meget velskrevet og veldokumenteret og et langt svar til alle dem der i medierne er fortalere for diverse quickfix. Han vender alt lige fra detox (i kapitel 1) over omega3 (som skulle gavne indlæring), antioxidanter, vitaminkure, etc. etc. Klart anbefalelsesværdig, se fx her: http://en.wikipedia.org/wiki/Bad_Science_%28book%

    • incognitodk den 25. april 2012 kl. 14:14

      Hej Ask
      Tak for anbefalingen. Den ser bestemt ud til at være et skud værd.

      Anders

  2. Klaus Terman den 5. juli 2012 kl. 13:21

    Jeg kender intet til emnet men vil gerne aflevere min "thumbs up" for din skrivestil og no bullshit måde at gøre tingene forståelige på 😀
    Det er der satme mange derude som kunne lære en hel del af.

    • incognitodk den 14. august 2012 kl. 10:17

      jeg sige rmange tak, efter en pause her fra bloggen.

      anders

Efterlad en kommentar