Artikel i DGI udspil

Jeg fandt denne historie blandt mine ufærdige kladder og indså, at det altså var en ting, der fortjente at blive færdiggjort. Det hele startede med at jeg via et link på enten bodybuilding.dk eller motion-online.dk kom frem til DGI’s blad “Udspil” hvori der var en artikel om brug af kosttilskud:

Historien kan læses her:

Historien handler om en ung mand, der over nettet har købt et kosttilskud, som han har indtaget og efterfølgende er han testet positiv i en dopingtest i sit motionscenter, fordi tilskuddet var kontamineret, sandsynligvis med rester af prohormoner. Det er også en rigtig træls historie og et forholdsvis relevant problem, som klart er noget opmærksomhed værd. Men hvilken opmærksomhed?

Artiklen

Historien indledes med at der fortælles om den uheldige unge mand, om hvordan der er “anabolske steroider” i hans pulver, og hvordan han lige pludselig er bange for, om han vil dø af de bivirkninger, han måtte have pådraget sig. Uden nogen videre begrundelse eller redegørelse for sammenhæng, begyndes der at redegøre for:

  • hvor mange personer en bestemt læge mener bruger anabolske steroider
  • konsekvenserne ved steroidemisbrug
  • dopingmisbrugeres blandingsmisbrug af såkaldte recreational drugs.
  • at kosttilskud ikke virker, specifikt proteintilskud

På intet tidspunkt forsøges de fremførte påstande dokumenteret eller redegøres der for sammenhængen mellem brugen af kosttilskud og dopingbrug. Jeg kan som fagmand afsløre, at der ingen reel begrundelse findes for at lave den sammenkædning (med antydning af kausalitet) mellem kosttilskud og dopingbrug, som der begås i artiklen, udover at der er et gruppeoverlap, nemlig af personer som gerne vil være større eller stærkere. Et gruppeoverlap, som ingen iøvrigt ved hvor stort er…

Min reaktion

Grunden til at jeg reagerer på det, er at denne vinkling, denne sammenkædning mellem brugen af kosttilskud og måske bare selve ønsket om at blive stærkere og/eller få større muskler, med doping, kriminalitet, brug af weekendstoffer og så videre, er jeg før stødt på hos DGI, DIF og Antidoping Danmark i forskellige former.

Jeg har vist artiklen til flere af mine bekendte, som hverken har en speciel tilknytning til kosttilskud eller styrketræningsmiljøet, og de har samstemmende erklæret, at sprogbrugen og den journalistiske vinkling bærer præg af, at man med billige tricks forsøger at lave en tilsværtning af primært brugen af kosttilskud, og sekundært måske selve motionscenterkulturen, hvor unge gerne vil have større muskler. Læg iøvrigt mærke til disclaimeren, der er sat ind i teksten på første side. Den er kommet efter en klage fra bodylab vedrørende påstandene i artiklen, hvor bodylab sammenkædes med kontaminering og steroider, igen uden grund.

Som allerede nævnt er jeg stødt på lignende vinklinger fra de andre idrætsorganisationer, og jeg gik i dagene efter og tænkte meget over, hvor fanden den her modvilje mod motionscenterkulturen (og dertil hørende kosttilskud) stammer fra. Jeg forsøgte at vurdere, om det simpelthen er en holdning, der er indlejret i foreningsidrætskulturen, eller om der er tale om en form for stategisk kommunikation brugt i konkurrenceøjemed. Det er jo ingen hemmelighed at motionscentrene vinder terræn fra foreningsidrætten.

Hvad mener folkene i DGI?

Jeg ringede således til journalisten bag artiklen, Steen Bille, fordi jeg gerne ville høre, om den omtalte vinkling var hans eget påfund eller om det kom “på bestilling” ovenfra. For det første benægtede han at det skulle komme ovenfra, og for det andet stillede han sig uforstående overfor, at alle de mennesker jeg har vist artiklen, læser den som tilsværtning fremfor en nøgtern behandling af et relevant emne. Man skulle ellers tro at en journalist havde en sans for den slags…

Jeg ringede også til DGI’s leder af deres Foreningsfitness-projekt, nemlig det projekt der skal hjælpe foreninger med at oprette og drive foreningsbaserede motionscentre, og spurgte hvad hans syn var på doping, kosttilskud og den nævnte artikel. Hans synspunkt var at det selvfølgeligt var uheldigt, hvis der var noget i artiklen der kunne forstås som værende konkrete fejl, men ellers synes han at det politiske motiv, nemligt at afskrække unge fra at bruge kosttilskud og doping egentlig var i orden indenfor DGI’s rammer samt det fra DGI’s side officielle standpunkt angående kosttilskud.

Hvad kan vi gøre?

Misforstå mig ikke, jeg taler ikke for at man uhæmmet skal tanke sig med kosttilskud – men hvis man iøvrigt fra start spiser ordentligt, har visse kosttilskud en helt klar præstationsfremmende virkning, og i visse tilfælde kan convenience forhold afholde et individ fra at nå en passende ernæringsprofil til at få optimale træningsresultater, hvor kosttilskud med højere convenience kan hjælpe vedkommende med at nå en samlet ernæringsprofil, der optimerer deres træningsresultater.

Modstanden mod kosttilskud beror på to ting:

  1. til dels på en meget dansk opfattelse af æstetikken omkring idræt (noget med gulerødder, rugbrød, gymnastik og fodbold, glade drenge og fælleskab)
  2. en indtil videre ikke dokumenteret sammenhæng med brug af steroider.

muskelmad

– hvor nummer 1 er subjektiv og ikke indeholder nogen sandhedsværdig i sig selv og hvor nummer 2 udelukkende beror på korrelation. Problemet er ved nummer 2 er, at der er en fælles confounder for brug af steroider og brug af kosttilskud, som vi kan kalde “engangement i vægttræning og vægttræningsmiljøet”. Efterhånden som engagementet stiger, er individet mere tilbøjelig til at bruge debatfora på nettet, sidenhen bruge kosttilskud og endelig måske at bruge steroider. Beskeden, der efterlades af politiserede budskaber (som artiklen dette blogindlæg handler om), er at der findes en masse mennesker, der gerne vil have, at de unge mænd ikke engagerer sig i træning og træningsmiljøet, og denne type budskab lander bare ikke særligt godt.

Først og fremmest må vi nok indse, at selve det at være stor og stærk ALTID vil være forbundet med noget maskulint. Lige meget hvor hippie-new age-krystal healings-“det kompetente barn”-“kernesund familie”-hipster-nørrebro-KUA humanist-agtig man så er, så er det noget, man ikke kan komme udenom. Og der har altid været og vil altid være unge mænd, der gerne vil have en større og stærkere krop som en del af et identitetsprojekt rettet mod at blive mand. Hvor fanden skal de ellers gøre det, når man ikke må slås i skolegården (eller resten af verden), skændes, have kropsbehåring eller gøre andet der har karakter af maskulin selvrealisering? Hvorfor mon der ellers er så mange der begynder til MMA, får tatoveringer, dyrker triathlon eller adventure sport. Det er jagten på manddomsriter!

Man kan ikke bare sige, at de her unge mænd ikke må engagere sig i træning og man bør i mine øjne ikke harcelere sådan over brugen af kosttilskud, idet der ikke findes et objektivt fagligt argument for at gøre det. Man bør istedet lægge mere vægt på almen sportsernæring, altså hvordan man spiser muskelmad samt at indse, at på fælleskulturelt niveau skal der være mulighed for og accept af maskulin selvrealisering. Hvis man marginaliserer individer, der følger en bestemt vej i dette forløb, forstærker man deres identitetsforankring i lige præcis deres projekt, fordi de kun kan tale med andre der har valgt samme vej og dermed opbygger både en individuel- og en gruppeidentitet omkring det.

13 Comments

  1. Maya den 18. juli 2011 kl. 20:04

    du trænger til en redaktør på dine indlæg!

    • incognitodk den 19. juli 2011 kl. 11:13

      ja, det har du jo nok ret i… jeg skal også have fundet mig et nyt tema og mange andre ting… Men nu må jeg vel hellere få gjort noget ved det…

  2. Nick9000 den 20. juli 2011 kl. 10:18

    Fedt at der er kommet gang i bloggen igen! Det er sjovt som idrætsforeningerne er så meget på linje med leverpostejsdanskeres opfattelse af at BB, SL mm. er noget farligt noget. Gad vide hvem der kom først til den holdning? Hønen og ægget?

    • incognitodk den 22. juli 2011 kl. 9:42

      Nu er det jo ikke svært at finde se hvorfor denne skepsis findes. Der ER jo masser af unge mænd for hvilke deres jagt på muskler fører dem nogle dumme steder hen og jeg taler ikke kun om krudt – for mange kosttilskud, basalt set usund kost, dårlig kondition, dårlig motorisk programmering. og på motionscenter kultur siden skal man ikke kigge langt for at se de dårlige sider – tag bare Temple gym ;o)

      • Nick9000 den 22. juli 2011 kl. 17:03

        Men med hensyn til træningsfunktionalitet er det jo ikke fordi andre sportsgrene fordrer bedre motorisk programmering når det kommer til styrketræning – tværtimod. Kosten er der vel heller ikke meget fokus på. Resten kan jeg sagtens følge dig i 🙂

        • incognitodk den 1. august 2011 kl. 10:46

          jeg er voldsomt uenig i dit første udsagn, men enig i dit andet udsagn ;o)

          Anders

          • Nick9000 den 3. august 2011 kl. 13:12

            Der er vel en grund til udtrykket "håndbold-squats" 🙂 Det er ellers mit klare indtryk at det er de allerfærreste sportsgrene på anden basis end absolut elite, der laver nogenlunde veltilrettelagt styrketræning.



          • incognitodk den 6. september 2011 kl. 7:59

            Det tror jeg sådan set du har ret. Omvendt er der også en udtalt besserwisser holdning blandt styrketræningsmotionister som er ubegrundet. F.eks. er håndbold squat sandsynligvis rigtigt fine til folk som skal arbejde med springstyrke. ville de have godt af af bruge andre squatvarianter – helt sikkert – men det betyder ikke at der selvstændigt set er noget galt med "håndbold squat"



  3. Bahne den 24. juli 2011 kl. 12:09

    Elsker dine artikler Anders 🙂

    Lige til og nemme at forstå

    Keep up!

    • incognitodk den 1. august 2011 kl. 10:46

      mange tak!!

      Anders

  4. Holger Sigmar den 22. september 2011 kl. 16:08

    Ja, der er virkelig mangel på kausalitet i disse udsagn.
    Eksemplet med at kriminalitet stiger i grad med doping og kosttilskud er jo bare genialt. Mon ikke snarere det er fordi at rockere synes at store muskler passer godt sammen med guldkæderne 🙂

    Det er ingen nyhed at der er heksejagt på kosttilskud og sågar i proteinpulver i Danmark.
    Lad os håbe de snart kommer over det, og får markedet liberaliseret.

  5. Folmand den 16. december 2011 kl. 20:08

    Det er omtrent samme niveau, som at påstå demokrati fører til aktivisme som så fører til bål og brænd og brostenskast i gaderne. Er jo selv i "kosttilskudsbranchen" og møder ofte fordommen "hvorfor spise vitaminpiller" – med en vrængen på næsen, som om det er en unaturlig mishandling af egen krop. Jeg håber snart en gang for alle, der kommer en artikel der belyser de ganske få enkeltstående tilfælde, hvor der rent ud faktisk HAR været dokumentation for at kosttilskud har været kontamineret med prohormoner, for det er en alt for sejlivet myte, at disse to ting hænger sammen. Det er lidt for let, når jens jensen bliver fældet af ADD, at påstå det jo må have været i kosttilskuddene. Selv på dansk jord, vil jeg mene at sandsynligheden næste kunne være større for at evt. hormonmetabolitter kunne stamme fra importeret oksekød.
    For nylig spurgte en af mine kammerater: "sælger du stadig det der doping over internettet ? – og jeg kiggede fornærmet og mistroisk på ham, hvortil han rettede: "Ja de der steroider og proteinpulver!" Han er oven i købet en godt uddannet fyr, men det siger lidt om hvor leverpostejdanskerens viden om kosttilskud ligger.
    Tak for en god artikel Anders.

    • incognitodk den 18. december 2011 kl. 11:53

      tak for det, jacob. Det er taget til efterretning, angående kontaminering ;o)

Efterlad en kommentar