jo-sonn-580715-unsplash (cropped)

et aldeles ureligiøst foredrag om

Den plantebaserede kost

Om foredraget

En af de helt store nye trends på kostområdet er den plantebaserede kost. Rigtigt mange vælger kød og andre animalske fødevarer helt eller delvist fra på grund af hensyn til egen sundhed, klimaaftryk eller dyrevelfærd. Men debatten bliver ofte meget polariseret og meget spids. Og dét er et miljø, der ikke er særligt godt til at rent faktisk at gøre folk klogere og lade dem træffe nogle oplyste valg.

Jeg er bestemt tilhænger af at der spises mere grønt og mindre animalsk og det er dermed også en rejse jeg personligt er på. Det har dog ikke forhindret mig i at være i masser af debatter med veganere. Her har jeg masser af gange oplevet en lidt lemfældig omgang med den ernæringsfaglige litteratur. Jeg vil gerne forsøge at give mit bidrag til debatten gennem dette foredrag, hvor jeg vil forsøge at give det ernæringsvidenskabelige perspektiv på den plantebaserede kost.

Foredraget dækker følgende emner:

  • Afgrænsning mellem sundhedsdebatten, den moralske debat og den økologiske
  • Hvor meget grønt og hvor meget animalsk spiser vi faktisk?
  • Hvad er (u)sundhedseffekterne af indtaget af animalske fødevarer? Hvor meget skal der til og hvilke forhold modificerer de negative effekter?
  • Hvordan er det nu lige med proteinmængde og -kvalitet på en plantebaseret kost? Er der overhovedet noget problem?
  • Hvad er det med the China Study? Hvordan står det i forhold til resten af litteraturen og er påstandene derfra overhovedet valide

Når foredraget er overstået, forventer jeg at man som tilhører vil være bedre udrustet til sine personlige valg om plantebaseret kost og måske en lille smule bedre forberedt til fremtidige debatter om det.

Foredraget er for god ordens skyld ikke relateret til bogen af samme navn på andre måder, end at omdrejningspunktet er en kost bestående af planter ;o)

Kommende begivenheder

Ingen kommende foredrag

Flere foredrag

Kost- & Ernæringsforbundet: Sportsernæring

Dette foredrag handler om sportsernæring og blev oprettet til studerende på uddannelsen professionsbachelor i sundhed ...
Læs mere

Kost- & ernæringsforbundet: Bøffer eller bønner

"Bøffer eller Bønner" er et serie foredrag jeg holdt i de regionale afdelinger af Kost- ...
Læs mere

Krudt og kugler

Er du fagligt interesseret i motionsdoping, f.eks. ifm en skoleopgave? Overvejer du at bruge motionsdoping? ...
Læs mere